Åt nordväst i varierande väder.

Kapsali på Kythera. Seglad distans 168 nm. Totalt i vår 179 nm

Det blev en kall tur under några dagar. I fredags lämnade vi Spinalonga före soluppgång för att klara de 72 sjömilen till Rethymno. Det blev en tur längs vacker natur och snöklädda berg. Fram till Heraklion var det bleke men i gattet mellan Kreta och ön Dia kom vinden rakt bakifrån och vi kunde i alla fall motorsegla med skaplig fart. Platt läns är inget denna båt tycker om. Bättre än rak motvind såklart. Lagom till kvällen kom vi till Rethymno där det redan låg två båtar på gästkajen. Det är ännu allt för tidigt på året för de flesta att vara ute. En liten promenad in till den ganska folktomma staden hann vi med innan det var dags att krypa i säng.

Mellan den bortre lyktstolpen och palmen anar man marinan och vår båt. Rethymno

Natten till lördag började det regna och möjlighet för åska fanns senare under dagen så vi beslutade åter att dra tidigt. Ingen önskedröm med 13 grader och regn. Redan halvvägs mot Akrotirihalvön slutade regnet och det blev ganska behagligt. Det är en fördel att runda Akrotiri i helgen för ofta i veckan har man skjutövningar och då måste man som seglare hålla 20 sjömil ut vilket inte är någon höjdare när man bara vill runda udden. Här ligger Souda, Natos medelhavsbas som normalt sett är full med krigsfartyg men just nu ligger väl de flesta i Bosporen.

Efter en timme började det klarna över de snöklädda topparna

Precis väster om Akrotiri ligger Chania som var målet för dagens segling. Skandinavernas och ungdomarnas favoritmål. Här var det som en käftsmäll av turister när vi kom in. Trodde att det skulle vara för tidigt på året precis som i Rethymno men så var absolut inte fallet. Annars började tilläggningen med en barsk Port Police som talade om för oss exakt var vi kunde ligga. Ovanligt i en nästan tom hamn. Därefter ett farsartat besök inne på kontoret där jag förutom de vanliga båtpappren även var tvungen att presentera den ursprungliga besättningslistan från 2014 och fick klagomål på at passnumren var fel. Sedan skulle vartenda papper kopieras och lusläsas och det faktum att en fritidsbåt saknar bruttovikt lade extra börda på polisens axlar. Efter en knapp timme kom dock polisens beställda pizza och då fick jag gå mitt i en mening. Det visade sig senare att Premiärminister Mitsotakis skulle hålla tal nere vid hamnen så det kan ha föranlett den extra noggranna granskningen. Det var också anledningen till att inga båtar fick ligga i inre hamnen.

Marie betaktar båten på nära håll

Inre hamnen

Efter inklareringen tog vi en lång promenad på stan och förundrades över alla turister som redan kommit. Det var ofattbart många. Nu är inre Chania en väldigt vacker stad. Byggd av italienare under Venetiens styre, i stort sett helt utan inslag av grekisk betongarkitektur. Befriande.

Precis bakom båten stod en parkbänk där folk satte sig och tittade på oss så nära att dom fick dra in fötterna när vi skulle ombord. Då brukar det alltid komma någon svensk och vilja snacka så vi var inte så pigga på att svara när någon plötsligt tilltalade oss på svenska. Det visade sig dock våra trevliga båtgrannar på TuSan, Päivi och Ott som ville bjuda oss på en sundowner och lite snack. Trevlig blev det. Kvällen avslutas med att Marie och jag tog en riktigt bra pita gyro nere i den mysiga inre hamnen.

När Mitsotakis dök upp tändes det marschaller i hamnen

Rejält leben precis bakom vår båt hela natten. När vi gick vid sextiden spelades det fortfarande musik på en bar.

I söndags blev det åter en mycket tidig morgon eftersom vi ville iväg innan soluppgång för att segla de dryga 60 sjömilen till Kythera. Det blev en svinkall men mycket trevlig segling. Vinden kom redan vid soluppgång och sedan surfade vi iväg i en god nordostlig bris. Farten var så hög att vi redan vid fyratiden kom in till Kapsali och kunde kränga av sig några av de fem lager kläder jag haft på hela dagen.

Vi lämnar Sidheroudden och därmed Kreta bakom oss

Det blir Kapsali under några dagar för nu kommer hård västlig vind.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s