Äntligen ute på öppet vatten.

Äntligen ute på öppet vatten

Ormos Spinalonga. Seglad distans 11 nm.

Äntligen dök ett passande väderfönster upp och vi har gett oss iväg. Inte särskilt långt i dag men det känns bra att kolla igenom allt innan vi går en längre sträcka. Vi har ankrat upp strax norr om hamnen i Elounda och njuter ombord. Det blåser rejält ute och med snö på Kretas toppar blir det ganska kyligt i luften.

Den första veckan Marie var här hade vi mestadels dåligt väder med regn och blåst men lagom till den grekiska påskveckan började det stabilisera sig. Påsken här infaller ju i år en vecka senare än i Sverige. På onsdagen gick vi först på marknaden där de lokala handlar grönsaker och enklare kläder. Efteråt traskade vi dryga sex km för att köpa en ny fenderbräda. Den gamla vi köpte på Evia för fyra år sedan var torr och gisten redan när vi släpade hem den men då hade vi inget annat val. Nu fick vi tag på en riktigt fin.

På skärtorsdagen var det ännu varmare så vi tog bussen upp till Kritsa som är en vacker bergsby en bit utanför Agios Nikolaos. Efter att ha strosat runt lite i byn vandrade vi mot den stora ravinen som ligger några kilometer utanför. Pehr och jag var här i höstas och det är sent på hösten eller tidigt på våren man ska bege sig hit. På sommaren är det fruktansvärt varmt och dessutom fullt med folk. Vi vandrade igenom ravinen uppåt till den tog slut och sedan gick vi utvändigt längs bergskammen tillbaka igen. Tre timmar senare var vi tillbaka i Kritsa och tog bussen tillbaka till stan. En underbar dag.

I Kritsa sitter alla gummorna hela vintern och stickar och virkar. Nu ska allt säljas

Skärtorsdagsikonen välkomnade oss i kyrkan

På långfredan arbetade vi med båten hela dagen och på kvällen tog vi en öl tillsammans med de andra svenskarna i hamnen. När det var läggdags för oss begav sig resten av staden i stället ut och vi ändrade oss och följde med. Vid tiotiden började påskprocessionen i kyrkan och redan en timme innan stod folk utanför och väntade. Härligt att se så många familjer ute med sina små välklädda barn. Kyrkorna tar ut sina heliga reliker och bär dem ett varv runt staden. Vi däremot gav upp efter en stund och lämnade folksamlingen när de passerade hamnen.

De två äldre bröderna som har en restaurang vid hamnen stannade naturligtvis upp i arbetet när processionen drog förbi

Påsklördagen blev det åter en del arbete på båten. Vi har haft så lång tid på oss i år att vi har tagit lite i taget. Dessutom är det alltid någon ute på bryggorna och vill prata. Vid elvatiden på kvällen gick vi tillsammans med i stort sett hela stan ner till sjön där det var proppfullt med folk hela vägen runt. Som en varm nyårsafton hemma med den skillnaden att här var hela familjen med. Från de nyfödda till de som hade svårt att ta sig fram. Strax före midnatt började mässan nere vid vattnet och vid tolvslaget sköt man ut brinnande pilar mot en Judasdocka i halm på en flotte. När den fattade eld tändes bengaler och hela himlen lystes upp av ett stort fyrverkeri. När det började avta startade en blåsorkester att marschera, oklart vart. Uppståndelsen är en stor del av den ortodoxa tron.

Judas förbereds på halmflotten inför natten.

Mässan till höger nere vid vattnet och den brinnande Judas på flotten

På söndagen äter man det traditionella påskalammet och marinan bjöd på lamm för oss seglare som ville vara med. Själva bidrog vi med en rätt till delning och det är så kul att smaka alla sallader som folk lägger ner mycket tid och kärlek på att tillaga. Vi satt vid ett helt svenskt bord och slapp således att försöka förstå schweiziska eller holländska vilket kan vara rätt skönt ibland. Efter maten spelades det finsk kubb, ett spel med 12 käglor som skulle ner. Jag har aldrig testat förr men Ragnar och jag lyckades ändå vinna vilket betydde att vi gick hem en flaska vin rikare. Den bestämde vi oss för att dela dagen efter på Ragnars balkong.

Svenskbordet

Lagom till sundownern i måndags träffades vi hos Ragnar som har en helt fantastisk lägenhet här i Ag Nik. Han köpte den precis som alla andra som ett tomt betongskal men har sedan gjort ett fantastiskt arbete. En av de finaste lägenheter vi sett med en helt fantastisk utsikt. Kul kväll.

Efter måndagen har vi mest gått och väntat på den efterlängtade ostanvinden som ska komma i morgon och ta oss västerut. Det kommer inte så många dagar med ostlig vind så normalt måste man segla en bra bit norrut innan man kan vika av mot väst. Nu hoppas vi i alla fall att kunna komma närmare Peloponnesos som är målet för vårens segling.

Trevligt fik under trädet och typisk parkering i en korsning

En parkbänk fungerar alldeles utmärkt när aktersnurran ska servas

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s