Syros

Syros är den enda tätbefolkade ön i Kykladerna och den enda som är levande året rund. Huvudstaden Ermoupolis är Kykladernas administrativa centrum även om Pireus allt mer tagit över den rollen. Ön är tämligen välmående och maken till villor har vi inte sett på någon annan ö.

Störigt torg. Jag fick gå ut och känna efter

En gammal pulpit till användning

Syros har samma historia som de flesta öarna här. Bebott i dryga 5000 år, kontinuerligt plundrat av pirater, turkar venetianare och fransmän. Liksom Lesbos fick ön sin ekonomiska storhetstid med flyktingarna från Smyrna. Ermoupolis och Mitilini liknar varandra väldigt mycket och det är lätt att ta till sig städernas kaotiska charm. Ermoupolis har ca 30.000 invånare och i princip enbart grekisk turism. Mycket få utlänningar hittar hit.

Vi tog bussen från Finikas och fick en tur runt det mesta av ön. Det finns en rutt medsols och en motsols så det spelar ingen roll vilken buss man tar. De gamla 1800-tals kvarteren är charmiga men börjar bli smått förfallna. Det är inte svår att hitta sig ett större hus eller palats med goda renoveringsmöjligheter, med andra ord står bara skalet kvar.Några hus blir faktiskt renoverade

Efter en dag i öns huvudstad var vi ganska slut så vi stannade ytterligare en dag och bara njöt stillheten. Syros är en ö man gärna kommer tillbaka till om man inte är otroligt road av tingel-tangelbutiker.

Badplattformen mitt i stan

Annons

2 tankar på “Syros

 1. Hej!
  Tråkigt att ni inte lägger upp kommentarer kring er fantastiska resa som många av oss gärna skulle vilja delta på. Eller är det ett misstag att ni inte lagt upp hitintills? Om ni inte vill ha kommentarer skriv då detta tydligt, så vi vet hur ni vill ha det! En rolig resa att följa på avstånd. God seglats!

  Mvh Göran Sandström

  • Hej Göran
   Eftersom det finns ett kommentarsfält utgår vi ifrån att de som vill kommentera gör det. Du hittar också kommentarer på en del inlägg. De skall godkännas först och det gör vi när vi har nät och tid. Så vill du, är du välkommen att kommentera.
   mvh, Michael

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s