Bra väder västerut

Poros. Seglad distans 93 nm. Totalt 223 nm.

Så har vi kommit fram till Saroniska viken. På måndag kommer Bente och Lars och på onsdag flyger Marie hem så det var dags att komma västerut. Kylan gör också att det inte är lika kul att vara ute och segla.

I onsdags seglade vi från Tinos framåt morgonen. Vi väntade på att flickan som tog betalt i söndags skulle dyka upp igen men så skedde inte. Det kostade annars 8 € per dag att ligga där.

Som vanligt var det kallt på morgonen och både långkalsonger och fyra lager tröjor åkte på. Efter en smakfull start i halvvind dog vinden fullständigt och hela havet blev så där oljigt som bara en bleke på havet kan bli. Till sist blev det så varmt i lä bakom sprayhooden att vi kunde ta på oss shorts.

Efer 45 händelselösa sjömil kom vi till Ormos Fikiadha på Kithnos. På nordvästsidan av ön ligger en liten ö, Nisos Ay Loukas som hänger ihop med Kithnos med en smal sandremsa. Man kan ankra på bägge sidor av sandremsan och för några år sedan valde vi den västra, nu den östra. Vi pumpade upp dingen men gick dock aldrig i land. Medan vi lade ut ankaret kom en fransk aluminiumbåt och lade sitt ankare precis där vi var och när vi tittade undrande på honom ryckte han bara på axlarna och sa att det inte störde honom om vi kolliderade. Vi lyfte vårt ankare och lade oss 100 meter bort.

I torsdags skulle det komma åska, vind och regn kring Peloponnesos framåt eftermiddagen så ankaret åkte upp redan kvart över sex. Åter dags för långkalsonger och fyra lager tröjor men nu var det så kallt att jag satt på nedgångstrappan. 13 grader och 7-11 m/s in från låringen. Det blev en helt underbar seglats västpå. Mitt för öppningen till Saroniska viken ligger ön Yeoryios. Helt oanvändbar för allt har jag förstått men så var inte alls fallet. Den lilla ön var översållad av vindkraftverk och hur de kommit upp på ön och upp på toppen är för mig en total gåta. Dessutom används ön att ankra bakom för båtar på redden som tydligen inte vill betala väntpriserna till kineserna som äger Pireus hamn. Efter Yeoryios kommer man också i lä under Sounion så resten av turen mot Poros tillryggalades i lättare halvvind dock fortfarande med god fart. Betydligt varmare och den sista plattlänsen mot ön blev riktigt behaglig.

Soluppgång medan R Bordeaux girar 12 grader för att komma exakt en sjömil bakom oss. Vänligt

Yeoryios

En timme efter att vi ankrat upp väster om staden kom åskan, vinden och regnet så prognosen var det inget fel på.

På väg in mot Poros från öst

Det är så här jag föreställer mig att vindarna borde se ut vid et vulkanutbrott. I övrigt ganska ovanligt

Glad påsk önskar vi på Synapsen

Annons

2 tankar på “Bra väder västerut

  1. Hej vänner
    Tråkigt med kylan. Här är just nu 20 i skuggan. Vi njuter så länge det varar. Glad påsk
    Kramar från Leif & Lotten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s