En rundtur bland öarna

Pirgos. Seglad distans 44 nm. Totalt 252 nm

Vi stannade kvar på Skiathos under några dagar eftersom det blåste ganska kraftigt på nätterna från väst vilket inte ger möjlighet till ankring på så många platser som är spännande. Skiathos kan vara ganska kul som omväxling. Det var ganska mycket folk på stan nu när badbåtarna ut till vikarna inte seglade på grund av blåsten. Dock tycker de lokala att det börjar bli ganska tomt på folk – och visst, det satt bara folk på kanske 5% av stolarna i restaurangerna. Då undrar vi hur det är i högsäsong. Det måste vara odrägligt att traska runt i denna lilla stad. Vi har lärt oss att säsongen varar mycket kortare här än i Jonien. Den sista september går årets sista flyg tillbaka till Sverige. Engelsmännen stannar två veckor till sedan är det definitivt slut.Marie och Skiathos gamla hamn. Till vänster kyrkoön Skiathos
Två grekiska forntidslämningar. Några pelare och en telefonkiosk
I stadens utkant
Här är man otroligt nära flygplanen. Vid start norrut blir man sandblästrad. All parkering på egen risk här

Vi hann se mycket av de yttre områdena av staden som faktiskt är ganska stor. På vintern bor här bara 4.000 men en genomsnittlig sommardag finns här 70.000. Det behövs naturligtvis många till att serva alla turister. Det ska bli spännande att se hur många fik som faktiskt är öppna om tre veckor.

Outhyrda fordon och tomma gator

Hamnavgiften är som vanligt löjligt låg, 6,50. 3€ om man har grekisk flagg som alla charterbåtar. Hamnkaptenen har inga kort till vatten och el, det måste man hitta på hamnförvaltningens kontor som på sedvanligt grekiskt manér ligger där nästan ingen kan hitta det. I en sidogränd till en matgränd, en liten dörr med minimal skylt och en trappa upp. Ett rum, några pärmar, en telefon och ett kvittoblock. Dataåldern känns avlägsen.


Detta har nog gjorts förr

Efter några dagar mojnade det och vi seglade över till Loutra på Skopelos i lagom vind men ganska gropig sjö på baksidan av lågtrycket. I Loutra hade vi ett mål – att åter få äta hos Agnanti innan säsongen är över. Loutra är en pytteliten by nedanför Glossa som är öns nordliga Chora. Hamnen är gigantisk eftersom färjorna lägger till där. Bryggan för seglare är pytteliten men det finns plats för ankring inne i själva hamnen. Bryggan var dock i stort sett tom så det var inga problem att få plats där. På kvällen tog vi taxin upp till Agnanti som är en av landets bästa tavernor med en meny som skiljer sig från alla andra även om det är grekisk mat. Det visade sig att de stänger för säsongen redan på torsdag då också det mesta av Loutra stänger. Den 15e släcker man ner hamnbyn helt (möjligen med undantag av kyrkan). Vi hann dock njuta av en underbar måltid och en underbar solnedgång över Sporaderna.
Färjan vänder i hamnen Den lilla bryggan i den stora hamnen Hamnen uppifrån Agnanti

I söndags seglade vi så tillbaka till Skiathos, denna gång till en vik på västsidan helt öppen upp ända upp mot Tessaloniki. Här fanns några badare när vi kom men fram mot solnedgång var vi de enda och efter mörkrets inbrott skymtades bara några enstaka lampor på fastlandet. Så nära men ändå så långt borta från all turism.

I går skulle vinden och åskan komma till öarna så vi satte kurs mot Pirgos i Volosviken på fastlandet. I hård nordostlig vid seglade vi snabbt med endast förseglet uppe. Även härifrån sägs Achilles ha avseglat till Troja efter att Odysseus uppmanat honom att delta i kriget. Det finns många som vill suga på de ärofyllda karamellerna. Pirgos är så här i slutet på säsongen rena spökstaden. Mängder av stängda tavernor, några som plockade ur det sista och några pensionärer med lite kaffe. Var tredje taverna var öppen på kvällen men vi såg inga gäster i någon av dem. På våren innan turisterna kommer är det i alla fall full aktivitet. Det känns som om alla bara åker tillbaka till sina hemstäder så snart sista turisten lämnat och tar nya tag nästa år.

I dag kommer vi att segla längre norrut i viken

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s