Syrakusa.

Syrakusa. Seglad distans 27 nm. 560 nm.

 Det blev en lugn behaglig slör ner mot Syrakusa. Någon timme innan vi var framme vred vinden 180 grader och vi gick för motor sista biten in till Maria Yachting. En bit norr om staden kom en dinge upp till oss och gjorde reklam för en annan marina norr om centrum. Detta sätt att ragga kunder har vi inte sett tidigare.
Eftersom vi ligger precis nedanför stadsporten till den gamla staden, Ortiga, var det passande att börja med sightseeing där. Syrakusa är en vacker gammal stad som anlades av grekerna 700 f.kr. Precis nere vid havet finns en stor färskvattenskälla som räckte till hela befolkningen och 400 f.kr. var detta den största fortifierade staden i det grekiska riket med en halv miljon invånare. Efter att romarna tagit över ca 200 f.kr började staden att förfalla och det är väl där vi är nu.
På eftermiddagen försökte vi så att få tag på grönsaker. Det var lättare sagt än gjort. I stort sett allt i grönsaksväg säljs på marknaden på förmiddagen. Det fungerar säkert bra och man slipper kvitton vilket tycks vara det viktigaste här på Sicilien. På eftermiddagen är det dock rätt kört. Vi fick tag på några kylda tomater i plast till överpris.
Marinan här skiljer sig från de andra vi sett. Här ligger bara långseglare från alla hörn på klotet. På vår brygga låg Bella Luna från Orust som vi träffade förra året på Sardinien. Det blev ett kärt men kort återseende för fem minuter senare seglade de ut för att ankra i viken. Det är dyrt i marinan så de flesta båtarna går ut på ankare eftermiddagen innan de ska vidare för att spara lite. Precis utanför marinan ligger konstant 10-20 båtar på ankare. Av och till kommer någon in i marinan för en natt.
I fredags åkte Hugo hem och vi började att ta tag i vår lite eftersatta båt och vårt behov av ren tvätt. Detta dock inte mer än att vi har hunnit titta på stan, både den nya och den gamla delen. Marknaden har det mesta i matväg men resten måste man ut ur stan för att handla. Det tar en halvtimme att gå var väg. Hemma skulle man klaga men här är det helt ok. Vi har varit med om värre.
Image
På väg ut ur Catania. Etna i bakgrunden.
Image
Stadskajen i Syrakusa med vackert medelhavsblå vatten……
Image
…..är bara en illusion. Man muddrar längs kajen och häller på vita stenar så att vattnet ska se turkost ut.
Image
På marknaden. Det är här man ska äta svärdfisk som är nyfångad.
Image
Hugo på väg hem.
Image
Bron över till den gamla staden, Oritiga.
Image
Utsikt från båten i skymningen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s