En tur på södra Sicilien.

Tanken var att segla vidare mot Siracusa men prognosen hade ändrat dig och tydde på kuling. Den sena prognosen visade sig vara rätt och vi vaknade till dryga 20 sekundmeters vind. Förutom metrostationen ligger även Avis precis vid marinan så vi traskade dit och hyrde en bil i stället.
Det blev en tur upp i bergen i söder. Vi började med att åka till Vizzini, en av de få städerna med helt intakt medeltida stadsplan. I väntan på årets turister hände det inte så mycket här. Torget var fullt med äldre gubbar och i övrigt sågs inte så mycket folk. Killarna som körde vitlöksbilen hördes dock då de annonserade ut sin vitlök genom megafonen på taket.
Efter fika frågade vi polisen hur vi kom ut ur staden och fick vägvisning. Så enkelt var det dock inte för vi hamnade på en marknadsgata och fick vända. Efter den närkontakten med folk och murar åkte vi till Ragusa och den medeltida delen Ibla. De båda städerna är förbundna med en smal begskam. Vi parkerade i Ragusa och tittade lite på barockkyrkorna och gick sedan ner för berget mot Ibla. Det är två konstiga städer det här. Översållat med sevärdheter på Unescos världsarvslista men med ack så tråkiga gator däremellan. Allt verkar numera gjort för att passa turismen och så här års utan en massa turister verkade det bara dött. Bruschettan till lunch var dock förträfflig.
Efter lunch tog vi bussen tillbaka till Ragusa för att slippa den långa och sega uppförsbacken.
På eftermiddagen åkte vi förbi de två vackra städerna Modica och Noto men då hade vi tröttnat på gamla hus och njöt mest det vackra landskapet. Vid kvällstid var vi tillbaka i Catania igen och då höll det samtidigt på att mojna även om det var kallt i vinden.
Image
Rådhuset i Vizzini. Det lilla som hände i denna stad hände här. Till höger om rådhuset är en underbar trappa i färgad keramik upp mot den riktigt gamla delen där de flesta medeltida kyrkorna ligger.
Image
Killarna i vitlöksbilen hälsade glatt på oss.
Image
En liten del av det vackra landskapet. Vi tror kon gör mjölk till Ragusachoklad. Det ser man på färgen.
Image
På vägen körde vi förbi en förfallen port och ett lika förfallet hus. Det påminde mig om den vackra filmen ”Under Toscanas sol”
Image
Ragusa uppe på kullen bakom bilen vi hyrde.
Image
Den gamla stadsdelen Ibla ligger en bit nedanför den nya 1700-talsdelen.
Image
Damen i fönstret till höger tittar på turisterna som tittar på stadsporten medan jag betraktar dem alla.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s