Syrakusa

Nu har också vi lämnat marinan och lagt oss för ankare ute i viken. Här ute ligger många nationaliteter. Två svenskar, flera engelska, holländare, amerikaner, fransoser, kanadensare. Det är häftigt när det är så internationellt. I morgon seglar vi söderut så det kan vara dags att summera Syrakusa. Vi har haft några riktigt fina dagar här i denna vackra men slitna stad. I natt regnade gul sand från Afrika så det var bara att börja dagen med att tvätta båt. Nu börjar hon bli riktigt fin igen. Därefter gick vi för att titta på den ganska nya Vittorakyrkan som reser sig högt upp över staden. Märklig kyrka. Endast några sidoaltare var ”bebodda” resten väntade väl på sponsorer. Efter kyrkoturen handlade vi lite italienska varor som vin, ost och skinka för snart bär det av mot Malta och då blir det engelsk mat.
Här i Syrakusa föddes och verkade den store matematikern och krigsmaskinskonstruktören, Archimedes. I går besökte vi museet som var enormt lärorikt. Archimedes var sannerligen en aktiv och nyfiken man som dock behöll en del för sig själv. Både Pi och kvadratroten ur tre räknade han ut så precist att det tog 2000 år innan man kom fram till något mer precist. Dock skrev han aldrig ner hur han gjort utan bara resultatet som om det vore fakta. Andra matematiska problem har man inte kunnat verifiera förrän nu på datorernas tid. Häftigt.
Från Syrakusa kommer också Sankta Lucia. Det finns en massa av hennes prylar i domkyrkan men eftersom samma saker även finns i Venedig och några andra ställen kan man ha sina dubier om autenticiteten. Oavsett vad är historien bra. Domkyrkan som byggts till henne är fantastisk. Från början ett grekiskt Minervatempel där pelarna fortfarande står kvar i väggarna, därefter kyrka, sedan arabisk moské där utsmyckningen fortfarande finns kvar på taket och nu en något nyare kyrka där det är ganska dunkelt i kyrkorummet men enormt upplyst framme i apex. Det ger en häftig effekt. Torget framför kyrkan är stor och vacker och i går på söndagen full med italienska familjer.
Till sist två speciella möten. I Catania mötte vi Rod Heikells tidigare båt Seven Tenths med vilken han utforskade Medelhavet och använde som bas för de böcker som varje seglare här nere har ombord.
Här i Syracusa träffade vi så King’s Legend som Ratcliff seglade det andra Whitbread med. Jag kommer ihåg hur jag 1978 satt i TV-rummet på studenthemmet i Köpenhamn och såg denna vackra Swan 65a segla i mål som första båt på sista sträckan, tvåa totalt. Denna 40-åriga skönhet är absolut lika vacker i dag, under vintern ommålad till vit och med nytt teakdäck.
Image
Domkyrkan.
Image
På sidan mellan fönstren ses de grekiska kolonnerna och på taket det arabiska inslaget. Eftersom det hela tiden varit helgedom är allting så välbevarat.
Image
Vackert men förfallet hus nere i hamnen.
Image
Fiskarens kläder på tork.
Image
Fint besök ute i viken där vi ligger nu.
Image
King’s Legend

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s