Able was I ere I saw Elba

Port Azzurro, Elba. Seglad distans 48 nm. Totalt 593  nm.
Det napoleonska palindromet gäller även oss en smula. Vi kunde bestämma själva tills vi kom till Elba nu måste vi rätta oss efter annat. Jag återkommer till det.
Seglingen från Livorno hit ner var fantastisk med strålande sol och en härlig slör där vi växlade mellan gennaker och genua beroende på vindstyrkan som växlade lite. Trots dess förutsättningar var det ändå så kallt att vi körde tre lager kläder otroligt nog.
Ankaret fäste direkt och vi ligger perfekt här inne i viken.
Byn Porto Azzurro hette tidigare Longone och har uppe på kullen ett stort fort som i många år hyst de mest kriminella personerna i Italien. Longone var så synonymt med kriminalitet att man för ca 20 år sedan bytte namn på stan för att kunna locka fler turister. Om namnbytet är anledningen så har man i alla fall lyckats. Stället kryllar nämligen av tyskar men är trots det (eller kanske tack vare) enormt vacker och välhållen.
I dag tog vi bussen in till huvudstaden, Portoferraio. Det blev bara några timmars uppehåll där men vi hann se en massa av ön. Det är otroligt så mycket vackra blommor det finns här. Napoleon satt ju ”fängslad” här på ön men sanningen är att han satt i exil som härskare för Elba och ön Pianosa och tillgång till båt. Så illa kan det alltså inte ha varit Hade jag fått bara en liten ö i skärgården hade jag varit nöjd.
Nu till palindromet. Trots det perfekta vädret här måste vi dra i natt. På onsdag kommer det en Scirocco – en kuling från syd som kommer att vara några dagar. Därefter fortsatt blåst som gör att vi på över en vecka inte kan komma in i kanalen i Fumicino där vi ska ligga i sommar. Vi får alltså vänta ut regnet på ett varv i stället för på denna vackra ön. Vi får väl komma hit en annan gång.
Nu ska vi en sväng in till stan igen och fika.
Ps Mina två favoritpalindrom.
1; tillit
2; A man, a plan, a canal – Panama
x130512 (22,3)
Lätt bris med Elba om styrbord
x130513 (11,3)
Ankring utanför Porto Azzurro
x130513 (90,3)
Stan från vår ankringsplats
x130513 (30,3)
Torget där turisterna (tyskarna) fikar
x130513 (20,3)
Torget precis bakom där dom lokala grabbarna fikar
x130513 (35,3)
Hamnen i Portoferraio. Det finns inte så många hamnplatser så här får man bara ligga en natt i högsäsong. Jag tycker det är perfekt för annars hade de med många pengar lagt beslag på hamnen hela sommaren
x130513 (52,3)
Staden sett från fortet (ett av dom)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s