Alea iacta est

Darsena Traiano, Fiumicino. Seglad distans 100 nm. Totalt 693 nm.
Tärningen är kastad. Vi har inte gått över Rubicon men väl in i Tibern där vi någon sjömil längre upp kommer att avsluta vårens segling.
Vi lade ut från Elba i går vid ett på natten av två skäl. Dels skulle dagens blåsande längre söderut avta lite och dels skulle vi kunna nå ön Giglio vid gryningen. Till Fiumicino ville vi sedan hinna innan det blev mörkt. Medan vi avlägsnade oss från Elba såg vi det lokala fisket som kallas ”lampera”. Man har med sig en massa små jollar på fiskebåtarna som är utrustade med lampor för att lysa upp en fotbollsplan. Dessa låter man ligga still över näten för att locka dit fisk. Det fanns en hel del sådana båtar i hamn så vi misstänker att det var effektivt.
Precis vid när solen gick upp passerade vi Giglios hamn. Det är otroligt att se Costa Concordia ligga där i stort sett mitt inne i stan. Ironiskt nog har ön Giglio alltid velat vara småskaliga och värnat om öns integritet och ekologi. Nu har man smuts så det räcker flera årtionden.
Efter Giglio kom vinden och vi kunde segla. Efterhand som de toskanska bergen försvann akteröver syntes fastlandet knappt alls. Det blev en varm och händelselös dag. Mot kvällen kom vi in till Fiumicino och letade hamnplats: Det var helt fullt och förutom några gubbar på en bänk syntes ingen till som ville anvisa plats. Eftersom det inte finns någon VHF-kanal till hamnen hade vi inte kunnat anropa. Efter lång tids snurrande i hamnen tar jag telefonen och ringer hamnkontoret. Då hör jag signalen på land och gubbarna flyger upp. Efter att de fattat att vi inte ville reservera plats utan att vi faktiskt låg i hamnen hoppade de upp och viftade in oss på en plats precis vid kontoret. Det hade vi aldrig gått in själva för det vara bara en meter brett men de andra båtarna gled fint åt sidan när vi masade oss in.
Vattnet i hamnen är det skitigaste vi någonsin sett – värre än en sommardag i Skagen. Hamnkontoret är slitet och toaletten nästan obefintlig. Priset ändå 40€/natt. Som jag skrev kommer vi att lämna båten en bit upp för floden hos Fulvio på 3FL men för att komma dit måste man vänta på broöppning och den är bara torsdag till söndag 06.30 och 20.00. Misstänker att brovakten har ledigt dom andra dagarna.
I dag kom sciroccon enligt tidtabell. Sydlig kuling som river i båten. Det är kallt, det regnar men nätet är bra så det blir till att läsa och skriva.
nu har vi också lagt in bilder till förra inlägget.
x130514 (27,3)
Montecristo i tidig gryning för den som läst sin Dumas
x130514 (79,3)Det var för detta….. x130514 (118,3)…och detta man kom till Giglio för två år sedan.
x130514 (119,3)
Nu ser man i stället detta…
x130514 (91,3)
…och detta. Costa Concordia mitt framför staden
x130514 (126,3)
Insegling till kanalen vid Fiumicino
x130515 (9,3)
Den vackra hamnen med hamnkontoret till höger. Den lilla huslådan innehåller två kontor samt dusch och toalett
x130515 (3,3
Bron över Tibern som vi väntar på. Ovanför detta ett konstant muller från flygplanen som lättar från da Vinci-flygplatsen någon kilometer bort.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s