En veckas båtfix

Agios Nikolaos

En vecka har gått och vi ligger kvar i marinan. Vi har dock rört oss lite för vi gick upp på land i fredags och stannade uppe en timme för att göra rent propellern och byta anoder. Resten av botten är täckt med ett lager slem men det försvinner så snart vi får upp farten lite. Ingen påväxt på botten trots att hon har legat i vattnet sedan i somras. Bra betyg på bottenfärgen.

I måndags gick jag för att hämta mina båtpapper hos Hamnpolisen. Man måste lämna in dom om man ligger i vattnet men vill vara befriad från att betala skatt. Inget konstigt i det. För att hämta pappren måste man visa upp att skatten är betald och det kan man göra på nätet eller på plats. Lika bra att göra på plats tänkte jag. Men, skatten måste betalas på tullkontoret som ligger i en annan del av hamnen och där kunde man inte betala skatten om man inte kunde verifiera båtlängden med originalpappren. Kopia dög inte och pappren kunde jag inte får ut utan att ha betalat. Ett totalt moment 22 som man försökte lösa genom att skicka en man på moped till det andra kontoret men där var det bara en polisintendent som fick kopiera och han var inte där. Ett totalt byråkratiskt mörker. Jag gav upp och betalade via nätet där det inte krävs några originaldokument. På tisdagen var betalningen registrerad i Aten och jag kunde utan problem få mina båtpapper, denna gång även utan att visa pass som var så viktigt hos tullen. Nästa gång ber jag SXK att utfärda två ex av båtpappren ifall någon annan krånglar.

Marie kom i onsdags vid midnatt. Jag hyrde en bil och åkte till Heraklion där vi hyrt ett hotellrum precis vid flygplatsen för att slippa köra tillbaka mitt i natten. På torsdagen körde vi gamla vägen tillbaka och tittade på både natur och de gamla byarna som nere vid vattnet förvandlats till hektiska turistorter även om alla ännu bara är på målningsstadiet. Det tar ett tag innan den stora gruppen kommer även om vi ser lite ströturister även i Agios Nikolaos. Nästa söndag är det påsk här och då tar den inhemska turismen fart. På väg hem från Heraklion passade vi på att storhandla.

Giorgiou Selinariklostret mellan Heraklion och Agios Nikolaos

Efter att Marie har kommit har vi förutom turen på land fått upp seglen och sjösatt dingen som jag kan stå i när jag polerar och vaxar båten. I dag söndag kom dessutom mekanikern och servade vår motor. Nu är det bara utombordaren som ska hämtas i morgon och sen är vi helt klara bortsett från allt annat som dyker upp. I dag var det som vanligt på söndagarna barbecue i marinan. Lika trevligt som alltid. Någon påsk har inte kommit till Grekland än, den får vi vänta på en vecka till. Då kommer det naturligtvis att grillas lamm. Om vi stannar till dess eller inte får bero på vädret. Kommer ett perfekt väderfönster så drar vi.

En åskfront kom in på tisdagen med mängder av regn och 25 m/s

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s