En tur upp i bergen

Det första som hände när vi ankommit till Agios Nikolaos var att det började regna. Det var lovat någonstans mellan 10-70 mm eftersom det även skulle åska. Nedslagen kom till absolut största delen i vattnet runt hela Kreta så det klarade sig bra. Värre var det med regnet. Det första timmarna kom 100 mm och senare på natten ytterligare 50 mm som naturligtvis följdes av rejäla översvämningar eftersom det inte regnat här sedan i våras. Nu kom en kvarts årsnederbörd på dryga 12 timmar.

regnet bara vräkte ner i 12 timmar. Bra test på om båten är tät.

I dag hade mycket torkat upp så Pehr och jag hyrde en bil och åkte upp i bergen. Vi började dagen med en vandring i ravinen vid Kritsa. Det är först en dryg kilometer uppför inne i ravinen och sedan kan man gå längs bergskammen tillbaka. Det var lagom svalt och en underbar vandring. Totalt sett såg vi tio andra vandrare. Värre är det antagligen på sommaren, fullt med turister och 50 grader varmt,

Efter ravinen åkte vi in till Kritsa för att äta lunch. Det är en vacker bergsby som på vinterhalvåret lever ett tillbakadraget liv. Även här är det sannolikt betydligt mer folk på sommaren när alla turisterna det välter in för att se en genuin liten by. Det mesta av det genuina har dock bytts ut mot butiker som säljer olivolja och virkade dukar. Här finns också Kretas äldsta bysantinska kyrka men just i dag var den stängd.

Efter lunchen körde vi norrut upp i bergen. Det var spännande att de de små buskarna som bara för några dagar sedan var intorkade. Nu är det ett fint lager gröna blad längst ut. Vi hade tänkt att ta en eftermiddagsfika där men det var alldeles för kallt så vi fortsatt ner mot vattnet igen. Även vid Spinalonga var det för kallt men det berodde mest på vinden så vi fick vänta med kaffet ända fram till den sydliga delen av den stora lagunen där det var fullständigt lä.

Spinalonga är den långa udden i bakgrunden. Framför den ligger en lite ö som tidigare var koloni för spetälska. Viken innanför (till höger) är väl skyddad från nästan alla vindar och erbjuder perfekt ankring på sand, 6-7 meters djup. Därav den mer turkosa färgen

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s