Dvärgelefanten på Tilos

Några charterseglare såg misstänksamt på oss när vi sa att vi skulle spendera dagen på att titta på elefanterna. Men de finns här eller snarare fanns här. 40 har man hittat. Dom sprang och simmade hit för 45000 år sedan. Ett tag efter blev Tilos en ö, maten var liten och elefanterna krympte efterhand till en höjd på 1,5 m. En dag när jorden skakade blev dom rädda och sprang in i sin grotta. Där stängdes dom inne av askan från Thira (Santorini) när den gick i luften för sådär 3700 år sedan. Det betyder att människor och små elefanter levde här tillsammans i många tusen år. Spännande tycker jag.

Lika spännande är så många saker runtomkring, 1971 åkte professor Symeonidis från Aten till ön för att gräva ut några gamla människoskelett man hittat. Med sig till ön hade han sin lilla bil som museet har två bilder på när den lastades av från båten. Lite udda tills jag upptäckte att öns första egna bil kom 1981. Det betyder att alla min ungdomstids vänner som båtluffade helt slapp bilarna eller också tyckte man inte så på den tiden när man fick traska i hettan. Numera går öns enda busslinje helt på el. Själva traskade vi efter grottbesöket i hettan upp till Megalo Chorio.

Nåväl, bakom skeletten låg grottan och där hittade man först ben från hjortar som stängdes in och dog ut vid utbrottet på Nisyros för 160.000 år sedan. Sedan dök fler och fler delar från elefanter upp och plötsligt hittade man ganska mycket från en och samma elefant. En tredjedel av grottan har grävts ut men resten har satts på vänt tills den grekiska staten har pengar igen och det lär väl dröja.

Efter elefanter och promenad tog vi bussen vidare till Agios Antonio som skulle husera en bra restaurang. Byn bestod av en pyttehamn och fyra hus varav ett var bar och det andra restaurang. Här fick vi en enkel men en av de absolut mest vällagade måltiderna vi fått i detta land. Med njutbar mättnad i kroppen tog vi åter bussen till Livadi där vi gick och satte oss vid stranden. Trots värme och nästan ingen vind är det en ganska besvärande dyning i dag som får alla båtar i hamnen att gunga och rycka och de som ligger på utsidan av piren far runt betänkligt.

smart

Förresten. Båten som i går korsat sitt ankare över vårt kom loss utan att dra upp vårt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s