Irrfärd söderut

Tilos. Seglad distans 68 nm. Totalt 110 nm

I söndags hade vädret lugnat ner sig och vi hade röjt upp i båten efter veckans besök. Nu var det dags att komma ut på sjön. Om en dryg vecka ska vi möta Ingegerd och Pehr på Rhodos så det var dags att gå söderut. Söder om Kos var dock ingen vind så vi beslutade att gå norrut mot Kalymnos i stället. Marie har aldrig varit där så vi seglad upp i en perfekt halvvind. På Kalymnos får man strax en massa uppvakning. Först kommer mooringkillen och tar linorna. För detta arbete vill han så klart ha en peng. Därefter kommer el och vattenkillen med mängder av anslutningskablar över axeln. Hans tjänster behövde vi inte. Därefter kommer hamnens sändebud, en ung dam som tog in hamnpengarna. Det är inte många Euro men här i landet betalar man per kalenderdag vilket betyder att man alltid måste betala för minst två dagar.

Bryggan på Klymnos
Innerstaden. Vi ligger bland masterna till höger

När tilläggningen var avklarad lurade jag i Marie att man kunde cykla i dalen från hamnen hela vägen över till den väldigt vackra västsidan. Det kan man också men jag hade helt förträngt att vägen gick upp över Choran också. När man väl är nere måste man över ytterligare en backe. Jag hade helt förträngt att Pehr och jag gav upp här sist och tog en taxi. Det borde jag kommit ihåg för Marie var inte så glad för mig och vi vände. Fram mot sen eftermiddag tog vi dock en brant trappvandring upp till mitt favoritfik med utsikt över hela hamnen. Det blev en perfekt sundowner där uppe.

Roddträning i gammal räddningsbåt

I går seglade vi så söderut, denna gång väster om Kos där det alltid finns mera vind. Det blev en härlig dag med slör till läns vilket var ganska skönt för trots att vindarna var med oss hade vi både tröja och vindjackan på. Mot eftermiddagen kom vi in till Nisyros där vi lätt hittade en plats ute på piren. Denna gång avstod vi från en tur upp till vulkanen utan nöjdes med att gå längs vattnet ut till det enorma Hydropatiska Institutet där de rika badade i svavelvatten från 1895 till 1915. Så trist att det nu stått tomt i 100 år för det är verkligen en ståtlig byggnad.

Från hamnen på Nisyros
Hydropatiska institutet

I dag seglade vi inte alls. Vi gick för motor i rak motvind ner till Tilos. Prognosen var på bidevind men det slog inte alls in. Livadi på Tilos har en pyttehamn men vi fick en bra plats. Lite smolk i bägaren när några schweizare som hyrt en för stor båt kom in och droppade sitt ankare på fel sida vårt. Antagligen kommer dom att dra upp vårt ankare när dom ska gå i morgon. Först var dom väldigt arroganta men sen insåg dom vilket dilemma de försatt oss i och ursäktade så mycket. Allt det där får vi lösa i morgon. I dag blev det en lång promenad längs stranden. Byn här är mest ett litet torg och några små privata ”hotell” längs stranden. Man går inte vilse precis. Stranden här består av små runda sten så det är svart att ta sig upp ur det kristallklara vattnet. Renare än här är svårt att hitta.

Livadi på Tilos

Medan vi traskade runt fylldes inte bara hamnen utan piren där färjan ska lägga till och en stor del av viken. De båtar som ligger på färjans plats måste ut tidigt i morgon. Vi kan ta sovmorgon men måste ha koll på schweizarna.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s