Fortfarande Kos

Kos. Seglad distans 6 nm. Totalt 42 nm.

Nu har vi varit här i två veckor. De första dagarna fixade vi till båten och sedan kom Andreas, Marie och Erik på besök. De bodde på hotell och vi i båten men vi sågs så klart hela dagarna. Ibland på hotellet för att sola och bada i poolerna och ibland för att se stan eller stranden. Det har blåst kraftigt hela vecka så vi kom bara ut en enda dag då vi å andra sida fick en perfekt bad- och seglingsdag. Vi seglade först ut till norra revet och tittade på hur otroligt klart vattnet är här. Därefter till en liten vik längre österut där vi kastade ankare och badade. Trots att vi är i en större turiststad var vattnet riktigt klart och vi kunde se ankaret på 10 m djup. Erik fick lära sig att starta motorn och att styra så han var riktigt nöjd. Dessutom fick han hissat vår nya grekiska gästflagg, ett arbete han var nöjd med. Vi passade också på att spela minigolf på betongbana i kuling. Ovanlig upplevelse där vinden och banans lutning bestämde var bollen skulle hamna om man inte slog i på första försöket.

De två första dagarna släpade vi med dem på våra favoritställen för att äta och sedan tyckte dom att det var så bra att det blev favoriter även för dem. När man seglat här så många år som vi har vet man när något är bra eller bara till för turisterna. Dionysos är ett riktigt turistställe med dyr och sådär mat men dom gör en pita gyro i världsklass och dessutom arbetar Alex där. Alex träffade vi första gången 2018. Omedelbart uppfattade han vad som ska ingå i vår specialgyro dvs den ska vara utan svampiga pommes i mitten. Ingen senap heller. Så snart han ser oss frågar han om det är det vanliga. Träffar vi honom någon annan stans hälsar han fortfarande glatt och vet vad vi heter. Service kan alla ge säger Alex, engagemang måste komma inifrån. Andra restaurangen började med att vi sökte en slaktare 2018 och fick rådet att gå till den bäste. Michel visade sig vara svensk-grek och tyckte det var kul att slänga några svenska ord. 2019 flyttade han butiken och öppnade samtidigt en köttrestaurang, Xasapaki. Här har man en handfull rätter på menyn, dagens rätt och sen kan man välja precis vad man vill i butiken så lagar han till det och tar 3-5 euro extra beroende på tillbehör. Det är så otroligt bra att man inte hittar motsvarigheten någon annan stans i övärlden här nere. Middag serverades som oftast ombord.

Vi ligger i stora hamnen, Mandraki. Marinan är överfull varje fredag till söndag när charterbåtarna byter och numera är hamnen också alltid full. Vi bokade för flera månader sedan eftersom vi visste att familjen skulle komma. Sedan var tanken att vi skulle gå i fredags men det har blåst som tusan och varit riktigt kallt de senaste dagarna så vi frågade hamnfogden om det fanns plats till söndag. Svårt svarade han men han skulle kolla. Oavsett resultat så påminde jag mig att mannen älskar Leros och dessutom tycker om vin så han fick en flaska vi fått på varvet på Leros. En timme senare dök han upp och jodå, det hade blivit en plats ledig. Dagspriset är annars 22,5 euro. En lite historia om flaggning. Den amerikanska delstaten Delaware har öppnat upp sitt skeppsregister för utländskt ägda båtar, initialt för att utlänningar som arbetade i USA skulle ha en plats där man fick äga sina båtar. Efter hand som åren gått har det blivit ett kryphål för ryskt ägda båtar som vill se mer västerländska ut utan att ha redarflagg på Bahamas. Här i hamnen ligger just en båt registrerad i Delaware. Jag träffade kaptenen på det mikroskopiska hamnkontoret/kiosken här. Han beklagade sig över att han tagit hyra för två månader i mars med sina två små barn hemma men nu var han ju här olagligt och åkte han hem via Turkiet fick han inte komma tillbaka hit. Det bekräftade mina fördomar om registrering i Delaware. För övrigt ligger här flera mycket stora båtar registrerade på Cook Island. Det är för mig en helt ny plats att registrera båtar men jag misstänker att det också har med Ryssland att göra. On någon av er som läser detta vet mer om registrering på just Cook Island tar jag gärna till mig den infon.

Förutom båtliv och sol och bad har vi så klart också tittat lite på kulturen här. Förutom allt det jag sett och skrivit om tidigare passade vi på att ta vår hyrbil till Asklepion som var antikens sjukvårdsplats. Här utbildades Hippokrates och här började han formulera sin tes om att alla de örter och dekokter man gav till sina patienter kanske inte alls påverkade gudarna i kroppen utan verkade på själva kroppen. Ganska logiskt som vi ser det i dag men en revolutionerande tanke för 2200 år sedan. Spännande plats om man är intresserad men de otaliga jordbävningarna som varit här under alla dessa år som gått gör att det mest finns små fragment kvar. Dessutom har väl mycket av stenen återanvänts när staden Kos skulle byggas, först av romarna, sedan venetianarna, ottomanerna och slutligen vi.

I morgon räknar vi med att påbörja vår segling mot Rhodos även om planen är att gå lite norrut först. Det får vi återkomma till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s