Lång tids färd mot båten

Artemis Leros Boatyard

Det tog lång tid att komma fram till Leros. Egentligen en historia som inte alls har med båten att göra men bara om hur det kan bli när man ska flyga till en vindpinad liten ö i det grekiska öhavet.

Måndag förra veckan flög jag hemifrån. Det blev till att övernatta i den lilla byn Marcopoulo som ligger några kilometer från flygplatsen för att dagens enda lokalflyg till Leros går kl 6.40 på morgonen. Det är vanligtvis den enda tiden man kan flyga för sen bygger vinden upp så mycket att det blir svårt att landa. Vid halv fem var jag på flygplatsen denna otroligt blåsiga morgon och det tog inte mer än någon extra timme efter utsatt flygtid för bolaget att inse att dagens flygning fick ställas in. Upp till servicedesken och få ny biljett till ett extrainsatt flyg dagen efter. Sen bokades jag in på lyxhotell inne i Aten. Normalt blir det på flygplatsens hotell men det var redan fullbelagt. Med hotellet ingick tre måltider mat och taxi fram och tillbaka.

Lyxhotellet mitt i Aten

Dagen tillbringades med en promenad genom den botaniska trädgården och vidare till Benaki museet som dessvärre var stängt på tisdagar. Eftermiddagen spenderade jag i stället på det Bysantinska museet där man förutom den fina permanenta utställningen hade svartvita bilder av den kristna församlingen i Lalibela. På kvällen drog jag mig till Monastiraki för att få en blick på Akropolis när jag ändå var i stan.

Grönskande stadsgator i Aten
Bysantinska museet
Bilder från Lalibela

Onsdag fick jag sovmorgon och kom utvilad till flygplatsen. Morgonflyget hade fått vända när det väl kom till Leros eftersom det var för mycket vind för att landa. Eftersom det skulle blåsa allt mer under dagen så utgick jag från att även mitt flyg skulle ställas in. Förvånad klev jag så in i bussen som sen körde oss en femminuters rundtur och sen fick vi kliva av i terminalen igen. Återigen upp till flickan i servicekontoret som jag på morgonen sagt till att jag inte ville se henne mer. Ånyo ombokad till torsdagen och sedan taxi till samma hotell i stan. Nu fick jag ett ännu bättre rum.

Gågatan från Syntagma till Monastiraki

Efter lunch drog jag direkt till Benaki och tittade på den enorma utställning som finns där. Mannen lyckades samla på sig det mesta av det bästa från grekisk historia. De tidigaste föremålen var 8500 år gamla och det senaste ett klädporträtt av honom själv från 1928. Det fanns nästan oändligt med guldföremål, antika skulpturer och helt intakta vävnader från 1600-talet. Till och med en grekiskt ägd Stradivarius fanns med bland musikinstrumenten. Denne Benaki måste ha varit samlare ut i fingerspetsarna och dessutom oändligt rik.

8500 år gammal kvinna visar fram sina bröst
Brudsäng från Kreta 1600-tal
Klädportätt av Benaki

Efter museet fick jag gå ut på stan och köpa fler underkläder. Mitt bagage innehåller mest båtprylar. Kläder har jag ombord. Det blev lite Syntagma i solnedgången också.

Vaktavlösning på Syntagma

På torsdagen var det upp i ottan igen och nu gick verkligen 6.40 flyget i tid. Landningen på Leros odramatisk trots att det fortfarande blåste mycket. Det handlar om några graders vindvinkel här. På varvet hade man flyttat fram min sjösättning från fredagen till lördagen med option veckan efter. Det blev stenhårt arbete från soluppgång till sen kväll under de två dagar jag hade att fixa det som bara går att få färdigt på land. På lördagen var det dags för sjösättning men det är en annan båthistoria. Den kommer nästa gång.

Synapsen på väg mot det efterlängtade vattnet
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s