Limes

Mytilini. Seglad distans 82 nm. Totalt 267 nm

Där tog det stopp norrut. Efter att bränslepumpen kommit på plats satte vi kursen norrut. I lätt motvind körde vi för motor upp genom sundet mot Turkiet till Molivos på Lesbos norra sida. Väl där kontrollerade vi oljan ingen och nu var nivån betydligt högre än normalt. Motorn har dock gått fint och jämnade än på längre men jag vågade inte fortsätta om det visar sig vara ett betydligt större fel. Det är inte så många ställen det kan läcka in diesel i oljan och nästa steg är i så fall att plocka ner insprutningspumpen och skicka den till Aten för kontroll. Allt sådant tar tid. I Mytilini ligger vi fint och skulle det värsta inträffa kan vi vara kvar här hela sommaren.

lite delfiner som dök upp

Dock, Dimitrios dök upp igen och trodde helt enkelt att vi pytsat i för mycket olja eftersom den inte tycks innehålla diesel. Han sög ut lite och pratade länge med Volvo Pentas chefsmekaniker i Aten. De beslutade så att vi skulle ut i dag fem timmar och testa motorn, kolla oljan på nytt och om det ser ok ut testa några timmar var i närheten. Vi var ute tre timmar i dag sen orkade vi inte mer i 13 m/s och en halvmeter vågor. Efter det såg det fortfarande bra ut och vi testar lite till nästa vecka. För Maries del slutar dock turen här för denna gång. Vaktskiftet fick ändras hit men hon räknar med att komma tillbaka om några veckor.

segling i Muselimkanalen

Turen upp till Molivos blev fin omän kort. Det var lätt motvind upp hela vägen så vi gick för motor. Inne i Molivos hamn har Frontex lagt beslag på samtliga platser. Förra gången vi var här hade man två båtar, nu var det sex. Det fanns plats till fiskaren längst ut på piren och enligt den portugisiska Frontexbesättningen kunde vi ligga längst ut men vara beredda om fiskaren kommer. Den grekiska kustbevakningen har själva flyttat sitt kontor upp i byn så det tar tid om man ska gå upp dit och tillbaka igen. Det är en gåta varför man lagt kontoret där uppe. Antagligen hade vi fått nej från kustbevakningen att ligga på fiskarens plats så vi beslutade att inte fråga.

En fiskebåt på väg mot Molivos. De har alltid en liten båt på släp som sedan används för att baxa båten in och ut ur hamn
Molivos
Molivos från ytteränden av piren

Morgonen efter att beslutet var fattat att avbryta seglingen tog vi så tillbaka till Mytilini igen. Nu blev det segling, först i halvvind och sedan platt läns där gennakern fick göra jobbet. Skön tur tillbaka även om det såklart är lite avslaget. Nu efter att Dimitrios sagt sitt väntade vi in Lars och Bente och sedan tar vi ett varv runt ön. Marie har åkt tillbaka till Sverige och återkommer om ett par veckor, förhoppningsvis till Chios. Vi hann få en tag tillsammans i Mytilini och där njöt vi mest av att bara traska runt.

Mytilini fort tornar upp sig bakom genakkern
Hela gänget
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s