Glad Påsk

Chios marina. Seglad distans 58 nm. Totalt i vår 131 nm.

Glad Påsk

Natten i Karlovasi var lite speciell. Om det kändes som en tvättmaskin i Pythagorion måste detta ha varit torktumlaren. Hamnen är helt öppen från nordöst och även om vågorna kom från norr så letade sig en skaplig del ändå in i hamnen. Vi rullade runt både på tvärs och på längs hela natten. Inte svårt att förstå att seglarna undviker detta ställe.

Karlovasi hamn – stor, öde och rullig

Vi drog väldigt tidigt fån denna stora och nu helt tomma hamn. Vid nordlig vind börjar den oftast från nordöst och vrider långsamt mot nordväst under dagen. Eftersom vi skulle mot Chios i nordväst var det så klart lättast att dra tidigt. I Cesmesundet mellan Chios och turkiska fastlandet pressas vinden ihop och accelererar. Det var förutsättningarna. Det skulle vara bleke den första timmen på morgonen och det passade oss fint att gå med motor och äta frukost. Det vi fick var något annat. 2 m/s bakifrån och 0,6 m vågor rakt framifrån. Man höll på att bli tokig av att flyga runt som en vante. Senare på förmiddagen ökade vinden och blev stabil 9-11 m/s hela vägen fram till vår nattankring i Ormos Kamari på Chios sydspets. Vi gjorde en liten båge för att kunna hålla målet hela vägen i vindvridningen. Kamari är en väldigt liten vik där 2-3 båtar kan ankra upp. Betydligt fler om man lägger landlina men här är vattnet under 13 grader så det är inte aktuellt att simma. Vi var ändå ensamma i stort sett hela dagen men i skymningen kom en fransk båt.

Ormos Kamari. Här droppade vi ankaret på tre meters djup. Så fantastiskt klart

I går ångade vi så för motor upp mot Chios stad. Det blev en händelselös tur i bleke. I Chios finns stadshamnen som egentligen är en gigantisk färje- och industrihamn. Här finns plats gör ett tiotal fritidsbåtar men man är väldigt utsatt för vågorna. Vidare finns en ”marina”, ett wannabe projekt som aldrig blev något. Suprastrukturen är klar med betongbryggor och allt men sedan har det gått i stå. Här ligger man således gratis om man kan hitta plats. Denna gång vi kom in var vi helt ensamma på piren men en katamaran dök upp under natten. Vi ligger alltid här för det är så lugnt oavsett vindar. Det är en bit in till stan men vi har våra cyklar så på det hela taget saknar man ingen. Vatten och el finns så klart inte men vi har eget.

Bleke upp mot Chios. Tre tröjor gick det år trots solen
Chios ”marina”
Piren i marinan. Här är skydd för alla vindar. Otroligt att man inte kan få det kommersiellt lönsamt men antagligen har ön för få gästande båtar
Chios hamn med plats för några fritidsbåtar längst upp till vänster i bild. Det är hamnens södra ände så med över en kilometer hamnbassäng blir det väldigt mycket vågor när nordanvinden står på.

I dag regnar det så det får bli en dag med inomhusarbete och läsning. Eller regn, mer än hälften av det som kom ner var sand. Det blir till att tvätta båten rejält nästa gång vi får tag på vatten.

Det här var nypolerat i går

Glad påsk på er alla.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s