Våren börjar ta sig till Samos

Karlovasi, Samos. Seglad distans 32 nm. Totalt i vår 73 nm.

Vår tid på Samos denna gång börjar närma sig sitt slut. I dag rundade vi östsidan av ön och tog oss till Karlovasi som ligger på den västra delen av öns nordsida: perfekt om man vill segla norrut mot Chios.

Segling längs Samos nordkust

Under våra dagar i Pythagorion hann vi se det mesta utom tunneln genom berget som är den största sevärdheten. Där är fortfarande stängt. Tunneln – är en vattentunnel som man byggde några hundra år före vår tidräkning. Man grävde en tre km lång tunnel några hundra meder upp i berget med lagom lutning för vattnet. Man började gräva från bägge sidor av berget och missade på en halv meter. Hur det ens var möjligt är det omöjligt att begripa. Allt om tunneln kan ni läsa i vår blogg från oktober 2019. Nåväl, även utan tunnel fanns mycket att se. Vi plockade fram våra cyklar och ena dagen följde vi kusten västerut och nästa dag cyklade vi upp till choran. Vi har haft strålande som men ack så kallt i vinden. De lokala pratar om vinter. Vattnet är fortfarande bara dryga 13 grader så det blir vår temperatur i båten när vi vaknar. På dagen blir det snabbt bättre dock även om det hela tiden varit svinkallt i vinden.

Utanför kyrkan i Pythagorion
Ute i naturen
Det gäller att välja rätt väg
För den som är osäker på om vinet ska planteras ute eller inner

I hamnen i Pythagorion har man satt igång vatten och el men man tar först betalt i samband med påsken som infaller här nästa vecka. Corner Bar stod i år liksom tidigare år för vårt internet så övernattandet blev inte särskilt kostbart. I samband med den grekiska påsken om en vecka landar det första flyget från Holland. Det pratar i stort sett alla om. Då blir det den första vårsäsongen på tre år och självklart är det något man ser fram emot. Pengarna måste in. Just nu målas det och putsas det på många hus. I hamnen arbetar man febrilt för att alla barer ska bli klara.

Vid kaj i Pythagorion

I dag lämnade vi så i gryningen och seglade österut i det mycket smala Samossundet. Det är bara en knapp sjömil brett och mitt i sundet ligger en ö som tillhör Turkiet så den grekiska delen av farleden är bara en kvarts sjömil bred. Så snart vi kom ut i sundet möttes vi av patrullbåtar, mest grekiska. Inte mindre än fem av dom var lite extra intresserade i oss och en gick runt om oss på bara några tiotal meters avstånd. Jag gissar att man värmefotograferar och kollar vattenlinjen för att se om vi har flyktingar ombord. Framme i Karlovasi dök direkt en coast guard upp och undrade vad det var för flagga vi förde. Hon hade aldrig sett den förr. När vi sa att det var svenska flaggan såg hon lättad ut. Kanske är man orolig för en våg av andra blågult flaggade båtar.

Det smala sundet mellan Samos och Turkiet. Ön är turkisk
Samos nordkust

Karlovasi hamn lämnar en del övrigt att önska. Det är en skvalpig industrihamn. Själva staden ligger ett par kilometer bort och är väldigt trevlig. Vi tog en promenad dit och hittade förutom ett gammalt centrum även hästar och en vinodling. Udda och ännu lite öde men ändå trevligt ställe.

Tankern lämnade och sen var vi helt ensamma i denna stora hamn
Inbjudande men bara 13,5 grader i vattnet
En av de stora kyrkorna i Karlovasi
Och så lite vin till sist

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s