Ny säsong – nytt hopp

Pythagorion, Samos. Seglad distans 41 nm. Totalt i vår 41 nm.

Här börjar årets blogg. Vi är färdiga med det mesta och båten är absolut seglingsduglig. Vårens plan är att segla norrut, från Leros till Kavala och sedan retur.

Nerflygningen tog sin tid. Marie sjöng på en konsert förra söndagen och sedan drog vi direkt ner till Kastrup för att övernatta där. Flyget till Aten går tidigt och tyvärr är tågen inte riktigt pålitliga längre. Väl i Aten fick vi övernatta igen på flygplatsen för dagens enda flyg till Leros går kvart i sju om morgonen. Allt gick smidigt dock och väl på Leros väntade en hyrbil till det facila priset av 20€ per dag. Bensinen är dyrare än hemma ca 24 kr medan diesel är billigare, ca 22. Bilen gjorde att vi kunde handla allt vi behövde innan sjösättning så att vi skulle kunna gå direkt norrut.

Inflygning över Aten
Leros

Synapsen låg välskött på varvet, bottenmålad och med lite hantverkare på plats för att ordna det sista på min lista. Poleringen sköter jag och städningen invändigt tog Marie hand om. Efter tre dagar var vi klara. Dagen innan sjösättning när vi testade igenom allt visade det sig att ankarspelet slutat fungera. Elektrikern var strax på plats och det visade sig att 12 v till radiostyrningen var borta. För att hinna klart kopplade vi förbi och tog ström från motorinstrument. Det fungerar bra men måste naturligtvis ordnas korrekt senare. Plötsligt kom en truck och levererade vår nya dinge och en stund senare återkom han med nya segel som Boding levererat under vintern. Spännande.

Det blir skillnad när båten är polerad
Nästan klar

I fredags gick vi så i vattnet och lade oss på en av varvets bojar för att ordna upp återstående. Det är naturligtvis spännande att sätt upp nya segel och dessa passade perfekt. Vi var lite oroliga för förra gången hade man sytt fel storsegel. Det är lätt fixat om man bor i Sverige men klart svårare om seglen är levererade till Grekland. Varför tog vi inte en grekisk segelmakare? Dels var de ca 50% dyrare och kunde inte heller få fram måtten från Seldén. Märkligt båda delar tycker jag.

Varvsmästaren George dokumenterar innan båten går i vattnet
På varvets boj

I lördags seglade vi bara några sjömil runt hörnet till Blefutisviken på Leros för att bara slappa och njuta att vi var klara. På eftermiddagen blåste det upp till kuling och vi draggade. Antagligen var vi lite för slappa eftersom vi var ringrostiga och kanske släppte vi ut för lite kätting eller så hade vi bara otur och hamnade på en gräsplätt. Det är bara 13,5 grader i vattnet så jag dyker inte ner och kollar ankaret. Hur som helst kändes det inte bekvämt att nattankra med tilltagande vind så vi seglade upp till Arki i stället. Där ligger man skyddat för alla vindar i en av Tolvöarnas trevligaste vikar. Intressant nog kom vi in tre båtar nästan samtidigt och det var de enda tre som sedan fanns där. Söndag eftermiddag skulle det svenska vinterovädret komma med kyla och mycket hårda nordliga vindar så vi steg upp före soluppgång och surfade till Samos i en perfekt slör. De nya seglen gjorde att vi kunde behålla hela segelytan utan att behöva reva på grund av krängning. Balansen i båten var underbar. Väl inne i Pythagorion lade vi till med mooringlina och sedan är det bara att invänta ovädret.

På väg mot Blefoutis
Varmt är det inte
Marie kollar våra nya segel
På plats i Pythagorion innan ovädret

Blåsten kom i natt med ösregn. Sjön byggde till en meter så att vi och de andra tre båtarna i hamnen for som gummibollar i förtöjningarna. Det var som att sova i en tvättmaskin. Vi använder två mooringlinor eftersom det finns ett överskott just nu och sedan har vi fyra linor i land. I dag ökade vinden än mer men nu kommer den rakt bakifrån så sjön ha lagt sig och det är skapligt behagligt. Pythagorion är en underbar stad som vi inte har besökt sedan 2019. Vi har traskat runt och tittat och känt igen oss och suttit in de nya dynorna på Corner Bar. I dag skiner solen för det mesta men det är svinkallt. Värmaren i båten funkar bra så oss går det ingen nöd på. Vi stannar någon eller några dagar till.

Pythagoras
Corner Bar
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s