Arki-pelagen

Artemis Leros Boatyard på Leros. Seglad distans 56 nm. Totalt i år 894 nm.

Arki är den största av en massa småöar i norra delen av Tolvöarna. Ön har 40 invånare och den minst besökta av alla bebodda öar i Grekland. Ön har aldrig haft färskvatten trots att det regnar betydligt mer än hemma, ca 1000 mm per år, så det finns helt enkelt inte utrymmer för så många fler.  Vattnet försvinner helt enkelt då ön till största delen består av kalksten som är så porös att vattnet rinner rakt igen till havet under. Trots ihärdigt googlande har jag inte hittat någon tidtabell för båtar som trafikerar Arki och det kanske beror på att man helt enkelt inte kan ta emot fler folk än man redan gör. Det går två färjor hit, Patmos Star som trafikerar alla småöar mellan Patmos och Kos och sedan en liten båt som kommer med mat från Patmos. Den största delen av turismen utgörs av oss seglare och lite dagturism från Patmos.

Arki. Caféet på hamnplatsen, de två tavernorna strax bakom och till vänster ett hus där man kunde duscha för tre euro. Annars kostar det inget att ligga här.
Hamnen med hela skärgården utanför

Vi seglade iväg på morgonen från Kos i lördags för att hinna fram innan nordanvinden började dra på under eftermiddagen. Det blev motorsegling hela vägen upp på östsidan av Tolvöarna. Vid ett tillfälle tänkte vi snedda ett par meter över turkiskt territorium men ur den blå luften dök en turkisk rib upp och lade sig precis på hörnet av territoriet och så avstyrdes den tanken. I norra änden av Leros börjar en skärgård som fortsätter förbi Lipsi upp mot Arki. Här finns dussintals öar och skär, den enda riktiga skärgården jag känner till i Grekland.

Lite söderhavskänsla

Sen eftermiddag var vi framme i den lilla hamnen på Arki som ligger längst in i en smal vik som vinklar 90 grader och dessutom har en ö framför inloppet. Därmed blir hamnen skyddad från precis alla vindar. Längst inne hittar man ett café, två mindre tavernor och ett dussin småhus. När man sedan går över ön blir man snabbt varse att det inte finns så mycket mer bebyggelse på ön. Det blev kaffe vid ett av de många tomma borden och jag väckte faktiskt ägarinnan ur eftermiddagsluren när vi traskade in. På lördagskvällen strömmade det in lite motorbåtar med par och familjer från Patmos och de två tavernorna fylldes upp. På söndagen var det full aktivitet med folk som var ute och fiskade och bara träffades. På måndagen kom ytterligare en segelbåt in, men efter att ägaren under en timmes tid förgäves letat efter en affär (det kunde vi berättat att det inte finns på ön) och sedan ytterligare förgäves försökt att få en tavernaägare eller privatperson att sälja ett paket cigarretter, gav de upp och begav sig ut i kulingen till grannön Lipsi. Själva stannade lugnt vi kvar och njöt denna tysta pärla. Det blev promenader på de trä vägar som fanns och besök på bägge tavernor. Manoli på Trypas serverar klart bäst mat och spelar den absolut bästa musiken med viss förkärlek för livekonserter på 80-talet. Hans egen favorit var Layla från Crossroads Revisited. Han nästan grät av lycka när jag tog låten på de första sju tonerna fast den är ju svår att missa för barn av min generation.

Stigen ner till den ytterst lilla stranden

I går seglade vi igenom hela skärgården på västra och södra sidan av Lipsi ner mot Leros i en fantastisk frisk bris. Visserligen bara 17 grader varmt när vi lämnade men båten lekte sig fram på denna årets sista tur. När vi kom fram hann vi precis få ner seglen (som nu har gjort sitt) innan varvet ropade upp oss och ville lyfta.

Så länge Andreaskorset var kvar kanske det inte gjorde så mycket att resten av flaggan blåst bort

En summering av hösten kommer om några dagar. Jag blir kvar på varvet en vecka till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s