Koskenkorva

Vi kom in till Kos gamla hamn i torsdags. Man kan ligga i både gamla hamnen och marinan men charmen är ljusår större här. Visserligen en massa dunk från stadens barer på natten men ändå tillräckligt klassisk mark för att jag ska dras hit. Efter betalning (här har det stigit till 25€ per natt men då kan man utnyttja alla faciliteter i marinan också) gick vi över till det sedvanliga gyrostället. Kyparen sken upp som en sol så fort han såg mig, gav mig en högernäve och beklagade att min vackra fru inte var med. Sedan pekade han på bordet där jag brukar sitta och sa att det var ledigt. Det är trots allt ett år sedan sist.

På plats i gamla vallgraven
Klassisk tingeltangelgata där man nu sitter utanför och väntar på de enstaka turisterna

Fram på eftermiddagen släntrade vi ner till marinan och tog en lång varm dusch med efterföljande espresso i seglarbaren och njöt ända fram till solen började försvinna över hustaken. Sedan blev det en tur genom den antika agoran och den kvarvarande äldre stadsdelen. Den är ju egentligen inte så gammal bortsett från enstaka hus eftersom i stort sett allt raserades i jordbävningen 1933 och hamnområdet 2016. Hamnen håller man nu på att bygga upp helt till en EU kostnad på 25 mill euro. Och då vet man ändå att Grekland lånar upp resterande hälft. Fint blir det i alla fall. Gamla hamnen är redan klar, nu är det färjeläget.

Cykel- och gångvägarna är fantastiskt fina och väl använda

I går klargjorde vi båten och sedan blev det klassisk sightseeing. För första gången på några år var fortet öppet helt utan vare sig betalning, krav på munskydd eller vaccinationsbevis. Tempelriddarna byggde ett imponerade fort av alla stenar från gamla agoran men inte ens deras konstruktion har klarat alla skalv som förekommer här. Efter fortet traskade vi upp till amfiteatern som väl är skapligt ordinär förut att man vid utgrävning i arkaden under fann 28 stora och 22 mindre och mycket välbevarade antika skulpturer som någon gång i historien burits in och sedan glömts bort. De finaste står nu i Stormästarens palats på Rhodos och resten finns på muséet här.

Efter lunch traskade vi över till den unge slaktaren från Göteborg som också kände igen mig direkt och började prata svenska. Han har öppnat en lite restaurang i anslutning till butiken där det serveras prima kötträtter. Han gör dessutom fantastisk korv och det var för den vi egentligen kom. Nu har vi korven från Kos med oss ombord för senare förtäring. Efter dagens dusch i marinan gick vi nämligen ut och åt bläckfisk på en av stadens trevligare fiskrestauranger.

ingången till gamla agoran

När detta skrivs är på havet på väg norrut. Det kommer en nordlig kuling i morgon så då känns det bra att redan ligga i norra änden av Tolvöarna. På onsdag ska båten nämligen upp på land.

soluppgång över Datca på turkiska sidan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s