Sagan om Ariadne och Dionysos

Naxos. Seglad distans 10 nm. Totalt i år 705 nm

Jag sitter vid kajen i Naxos chora och tittar på färjorna som kommer in.  Den ena kommer från Kreta och ska mot Aten och den andra norrifrån mot Santorini. Under gudarnas tid hände kanske samma sak låt vara att man kanske inte hade snabbgående katamaraner med man vet ju inte. Theseus  och Ariadne kom med båt från Kreta där Theseus med Ariadnes hjälp tagit sig igenom labyrinten och dödat hennes halvbror Minotauren. Tillsammans tog dom sig norrut och stannade på Naxos. Här lämnade Theseus sin Ariadne av högst oklar anledning och hon stod kvar på stranden och sörjde för evigt. Nu tycks gudarnas evighet ha varit av samma slag som hos dagens tonåringar, för från en båt från Aten steg Dionysos av och genast blev de tu förälskade och fick sedemera tre barn tillsammans. Dionysos blev så glad för ön att han såg till att den grönskade av både vin och frukt så att den kunde utvecklas till dagens turistmecka. Han kanske inte hade varit helt nöjd med det vin man producerar i dag med om det vet vi intet.

Senast jag hörde av mig låg vi för ankare på utanför Nauossa på Paros. Därifrån gick vi i totalt bleke hit till Naxos i hopp om en plats i hamnen. Det fanns en halv kvar och den fick vi, lite halvvägs utanför kajkanten. Helt perfekt för oss. Vi sidan om lär det ligga en liten fransk katamaran som alla har varnat oss för. Ägaren lär bli helt tokig om man nuddar hans båt men lyckligtvis dök varken han eller båten upp. Vi började efter ankomst med att titta på den aldrig färdigbyggda tempelporten till Dionysos ära samt den gamla staden upp mot fortet. Varför tempelporten som påbörjades 530 f.kr aldrig blev färdig är ytterligare något som man här på ön inte har en aning om. Naxos lierade sig (motsatt ärkefienden Paros på andra sidan sundet) med Aten så efter slaget vid Salamis 480 f.kr kan det in har varit någon större brist på pengar. 1207 dök venetianaren Marco Sanudo upp på scenen och släkten höll staden i några hundra år tills turkarna kom. Sanudo lät bygga fortet och en väldans massa fortifikationstorn runt om på ön. Det mesta av grundstommen till staden byggdes upp under denna tid.

Jag kunde helt enkelt inte låta bli att lägga upp dessa bilder

I går hyrde vi en bil och tittade runt på ön som är enormt frodig så snart man kommer en bit upp från kusten. Dionysos gjorde ett bra arbete får man säga. De högsta bergen är över 1000m och i dess skugga ligger några gamla och väldigt vackra byar kvar. Det är naturligtvis överfullt av turister på sommaren men jag undrar hur många som verkligen bor kvar där uppe på vintern. Hela inre delen av ön är terrasseradoch på de mest välhållna odlar man nu vin. De andra har fallit i träda och förvittrar allt mer. Turistindustrin ger bättre inkomster än det hårda arbetet med att hålla terrasserna i skick mot regn och vind. Lite traditionell mat och olivoljeprovning hann vi också få i oss innan vi vände tillbaka till staden. Trots lördag och fortfarande turister kvar är det ändå ganska lugnt där vi ligger. I dag lämnade vi dock i ottan och drar mot sydost. Det kommer att bli riktigt busväder den närmaste veckan och vi funderar fortfarande på bästa strategin.

Ett av de venetianska tornen i Filota
Pehr under platanen
Bilen vi hyrde
I ett antikt marmorbrott hade man huggit ut denna drygt 10m långa gubbe men sedan hittade man antagligen en spricka i stenen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s