Ömsom (salt)vatten och ömsom vin

Agios Ioannis, Paros. Seglad distans 108 nm. Totalt i år 695 nm.

Inte blev det mindre dramatik bara för att vi flyttade från ankringsplatsen på Poros till bryggan. Kaoset med alla båtar som ville ha plats fortsatte och precis som på bilden i förra inlägget försökte någon göra vid sidan om oss. De lossade till och med våra förtöjningar för att båten skulle flytta sig. Tur att jag inte var där. Sedan drog de två ankare med sig upp när de tvingades att lämna av andra arga seglare i vår närhet. En båt som lade sig tvärs av oss lyckades få med tre ankare varav ett var vårt. När jag sedan skulle spänna upp det så visade det sig att en sprint i ankarspelet var sönder. Efter lite felsökning lyckades det mig att sätta dit den glatta änden av ett borr i stället och så fungerade allt igen. Hela processen tog dock fem timmar.

Här försökte en båt pressa sig in. Seglarna bakom var enormt upprörda när jag kom.
Sista bilden från Poros på ett tag

Dramatiken tog inte slut där men vi hade fått nog av Poros och drog mot Serifos i sydost i den fortfarande mycket hårda vinden. Det var lovat mojnande och det gick faktiskt från 17 till tolv ett tag men ökade igen när vi närmade oss Serifos. Våghöjden 1,4 meter med en period på bara 5 sekunder. Båten blev totalt översköljd hela tiden men det var kul segling för bottenrevad stor och för andra gången någonsin revat försegel. Vid ett tillfälle visade AIS’en att vi låg på kollisionskurs med en tanker så när vi närmade oss gick jag upp i vinden för att passera bakom. Fladdret i förseglet blev dock mer än det tålde så vi fick några små revor i förstärkningen mot solskyddet. Det blir evt lite nya segel till nästa år.

När vi närmade oss Serfos. Innan dess vågade jag inte ta upp kameran. Man ser en av revorna i förseglets underkant

I inseglingen till ankringsviken på Serifos blåste det rejält men hamnen var helt full så det var inget alternativ. Enligt Heikells hamnguide är bottnen förrädiskt övervuxen och det är svårt att få ankare att fästa. Vi hittade den perfekta platsen och satte ankaret på första försöket. Efter några minuter kom båtgrannen från Sydney upp och frågade om vår ankringsteknik och vad för ankare vi använde för under de dagar han varit där hade ingen annan lyckats få fäste på samma ställe därav den lediga platsen. Och ja, vi ankrar lite lugnare och långsammare än de flesta andra. Efter att ha stigit upp vid 6 på morgonen och seglat hårt hela dagen var vi helt slut så det blev tidig läggdags. En stund senare hamrade det i vårt förskepp och när jag tittade ut låg det en charterbåt långsides med fendrar mot oss medan besättningen försökte få loss sin dinge som satt fast i vår ankarkätting. Jag fråga vad i h-e dom höll på med och fick bara svaret big misstake och det kunde jag ju inte annat än hålla med om. Dom hade försökt att ankra vid sidan om oss men draggat som alla andra. Jag fick loss deras dinge utan att själv tappa fästen och sedan höll dom sig långt borta. Därefter somnade jag djupt.

Utsikten mot choran var värt hela turen.

I dag lämnade varenda charterbåt i ottan för att komma tillbaka till Aten i morgon kväll. Det har mojnat och sjön har blivit dräglig. Själva njöt vi av utsikten länge och väl innan vi satte segel rakt östöver mot Paros. Till en början blåste det friskt men allt eftersom mojnade det och när vi närmade oss Paros vred den alltmer mot öst så det fick bli motorsegling. I natt någon gång kommer vinden att vrida mot sydost så vi fick tänka till med ankringen. I skydd för rådande vind och sjö och säkert för nattens vindkantring. Vi hoppas innerligt att vi har lyckats. Vi ligger i Agios Ioannis i den norra änden av lagunen framför Naoussa. Här har vi legat flera gånger förr, senast förra året. Lugnet här är magnifikt liksom utsikten runt om. Vi är endast fem båtar ankrade och så här skönt har vi inte haft det på ett tag. Båten ligger dessutom helt still utan att gunga det minsta. En riktigt bra dag med andra ord.

Fyren i inseglingen till Naoussa står på en extremt smal stenudde och precis bakom ligger ankringen
Precis bakom fyren ligger vi
Utsikten genom lagunen till Naoussa
Annons

2 tankar på “Ömsom (salt)vatten och ömsom vin

    • Härligt. Där var vi första gången på vår bröllopsresa för mer än fyra båtar sedan. Vi stannade även lite längre förra året. En ö man inte tröttnar på. Denna gång blev det kort på grund av det annalkande ovädret från söder som gör Livadi till en omöjlig vik att ankra i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s