En veckas segling med Hanne

Zea marina,  Pireus. Seglad distans 138 nm. Totalt i år 493 nm.

Efter konferensen i Aten följde Hanne med på en tur rund i den Saroniska viken. Vi började med att segla från Zea till Palaia Epidaurus där Hippokrates klinik låg. Där fick Hanne direkt se hur vinden kan fungera här. Vi seglade på i fin bidevind 8 m/s och inom mindre än en minut försvann vinden helt. Inte så surt för oss som har motor men desto värre för de båtar som söndagskappseglade i det annars fina vädret. I Epidaurus ankrade vi ute i viken som är något av det renaste i Saroniska viken. Här badade vi till långt efter mörkret fallit medan fullmånen lyste upp viken. Dagen efter ville vi upp till gamla Epidaurus men det var stängt så det fick bli en lång promenad ner vid viken i stället. Här finns också en amfiteater omän inte lika stor då den första och äldsta kliniken för sjöfararna låg här. Det blev också tid att reparera dingen som fått en punktering av en blomstertagg. Marie passade på att tvätta vattenlinjen som blivit otroligt smutsig av dieselspill i någon hamn.

Transport av hund ut till en båt

Efter ytterligare en fantastisk natt med fullmåne, drog vi norrut förbi Methana till den pyttelilla ön Moni som om möjligt har ännu klarade vatten då det bara finns en sommartaverna men inga fasta bostäder. På norra sidan av Moni växer det pinjeträd en bra bit upp i berget medan den södra sidan är helt karg. På den norra sidan finns både påfågel och hjort. Eftersom det var pålandsvind och några stora motoryachter ankrade inne valde vi att inte ta dingen i land utan vi tittade på djuren i kikaren. Efter vi badat färdigt drog vi så söderut mot Poros där det åter blev ankring i Navy Bay som är vår favorit. Härifrån är det lätt att ta sig in med dingen och titta på den vackra byn. Verkligen Greklands Sandhamn dock med betydligt flottare motorbåtar. Vi passade på att njuta av utsikten på land och en sundowner på kajen där Hanne fick en fin inblick hur det han gå om man hyr en alldeles för stor båt och är helt okunnig. Som att sätta i elkontakten innan man ens kollat om ankaret sitter. Lyckligtvis fanns andra som hjälpte till av ren självbevarelsedrift. När vi kollat in denna dryga timmes tilläggningsmanöver var det nästan mörkt när vi kom ut till båten igen.

Nu var det stark nordlig vind på väg så vi beslutade oss för att gå till sydkajen i Ermioni där man ligger tryggt i en behaglig omgivning. Vinden skulle komma med lite kallare väder vid fyratiden på natten och så blev det verkligen. Vid tretiden var det fortfarande 29 grader i båten och sedan var det 13 grader till frukost. Plötslugt var det inte lika aktuellt att bada så vi gick till marknaden i stället. Det kändes som en helt vanlig svensk sommar med snålblåst och 17 grader under dagen. Ytterligare en dag senare var det lugnt igen och värmen började så smått komma tillbaka. Det blev so slutdagen för Hanne när vi gick tillbaka till Zea och avslutade dagen med en underbar middag på Piscina. I hamnen hade det kommit in en ny Superyacht, Savannah, som tydligen är den första hybridbåten både på el och diesel. Genast insåg jag att vår egen Synaps ligger betydligt bättre till då vi under de senaste 15 år haft en hybridbåt som går både på vind och diesel. Ser man på, där ligger motorbåtsägarna i lä.

När vi var i Ermioni för två veckor sedan ösregnade det för första gången på många månader. Nu kom blommorna.
Savannah

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s