Tinos. Seglad distans 120 nm. Totalt 535 nm
Tanken var att under fyra dagar segla båten från Aten till Patmos. Eller seglat. Det har blivit motorsegling i lätta vindar. I dag stod utsikterna på åska under en stor del av sträckan mot Patmos så vi valde att avstå från segling. Under morgondagen får vi se. Det är kraftig åska längre norrut och just nu är prognosen för morgondagen på 1,8 m vågor. Det kan vara att vi stannar ytterligare en dag.
Pehr kom i söndags och acklimatiserade sig. Under måndagen seglade vi 31 nm till Poros och lade till i kanalen. Under eftermiddagen kom den sydliga vinden och 31 grader så vi nöjdes med att gå upp på toppen och titta ner över den vackra byn. Kände att detta inte var ett ställe som Pehr kan missa.
I tisdags drog vi skapligt tidigt för att segla dryga 50 nm till Loutra på Kithnos. Det visade sig vara en charmerande mycket liten by med plats för ett 20-tal båtar. Från antiken till i dag har det varit ett uppskattat mål för dem som tycker om spabad. Längst in i viken finns en varm källa där man lagt sten runt omkring så att man sitter som i en pool. Hit kommer både lokalbefolkning och turister och antingen doppar fötterna medan man tar sitt kaffe eller lägger i sig helt ner. Det sägs att man blir tio år yngre så jag valde att inte stanna för länge för att inte riskera min kommande pension. Vi hoppade helt enkelt i från båten och simmade över viken där man märkte att vattnet blev allt varmare ju längre in man kom. Häftig upplevelse.
Loutra på Kithnos. Längst in i viken ligger källan
Där sitter alltid en massa människor
Båtgrannen från Frankrike som lät barnen rita dekoren på båten.
I går tog vi oss så till Tinos på ett fullständigt blankt hav. Även här var temperaturen dryga 30 grader och det var en sann plåga att ta sig upp till kyrkan som är stadens huvudattraktion. Annars är det den sanna plågan som är stadens existensberättigande som en av Greklands största turistattraktioner. Hit kommer bara greker och det finns inget intresse av att utveckla internationell turism. Strax innan turisterna kommer fram till Mykonos stannar båten på Tinos och här stiger grekerna av. Här kommer förklaringen.
Tinos var Venetiens starkaste fäste fram till Greklands bildande 1821. På ön var i stort sett alla katoliker och bortsett från här i huvudstaden är fortfarande de flesta det. !822 fick en ortodox nunna en uppenbarelse att om det inte var en hund begravd så i alla fall en ikon av jungfru Maria. Alla började leta och 1823 hittades ikonen och när man lyfte upp den sprang det upp en källa. Väldigt behändigt för Grekland för nu hade de ortodoxa plötsligt sin egen ö. På platsen för källan byggdes en kyrka och hit vallfärdar folk från hela riket för att få fysisk bot. Det går till så att när man når ön med färja skall man ner på knä och sedan krypa upp till kyrkan. För att underlätta detta har man lagt en matta på huvudgatan. Så ska man köpa en votivbild med den kroppsdelen som felar och en liten plastflaska för några droppar vatten. Väl uppe i kyrkan kysser man ikonen, hänger upp votivbilden och tar lite vatten från en av kranarna som förhoppningsvis är kopplad till källan. Sen får man gå ner. När vattnet ska drickas är högst oklart men om allt detta inte funkar så måste man komma tillbaka och försöka igen. Allt detta håller naturligtvis igång öns ekonomi. Nu är dock säsongen för bot och bättring slut och några som kryper har vi inte sett denna gång.
För att få lite perspektiv på hur stort det här är tar jag med en bild från Google Satellite på hamnområdet där de blå fälten är reserverade för dem som ska krypa.
Förblir prognosen för våghöjden oförändrad stanna vi i morgon och tittar på de katolska byarna.