Zea marina

Zea är världens äldsta hamn. Ur en naturlig vik i Pireus stod hamnen färdig 511 f.kr. Här fanns slipar för sjösättning och här fanns Hippokrates klinik för sjöfarare. Här ankrade Atens triremer upp som sedan användes och vann slaget mot Xerxes vid Salamis 480 f.kr. Det här är klassisk mark.


Relief med Hippokrates utgrävd i Pireus. Finns på Arkeologiska museet i Aten. En kopia hänger på vår klinik hemma.

I Zea får alla plats, den minsta båten 3m och den största 133. Fiskebåtar samsas med segelbåtar och lyxyachter från en annan värld. Hamnen är också ett utflyktsmål för Pireusborna och man hittar både dyra restaurangen och billiga gyrosställen helt nere vid kajen där 50 metersbåtarna ligger sida vid sida.

Vi har legat här några dagar. Marie skulle hem och Pehr komma ner för några veckors segling. Tidigare har vi legat vid gästbryggan nära kontoret, denna gång mitt i hamnen. Först blev vi lite besvikna men sedan upptäckte vi att dessa bryggor har betydligt högre säkerhet och dessutom är det en helt tyst plats mitt i denna hektiska stad. På helgkvällarna satt trubadurer och spelade för det tusentals människor som planerade på kajen. Helt fantastiskt.

Vi hann med att gå en dag i Pireus som är en ful hektisk stad med en enorm charm. Det här är en plats jag helt enkelt tycker om.

Tveklöst det fulaste rådhuset jag sett. Det slår till och med gamla stadshuset i Helsingborg (även om vi har ett av Sveriges vackraste rådhus)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s