Upp till de Saroniska öarna

Poros. Seglad distans 75 nm. Totalt 383 nm.

En Scirocco, det var vad som var på väg. Varm vind från Afrika. Plötsligt skulle vi få sydlig kuling i flera dagar i sträck kombinerat med 30+ grader.  Det finns inte så många hamnar i Kykladerna som är gjorda för hård vind från syd så det var bara att bita i det sura äpplet och segla mot den Saroniska viken där det ofta är lite lugnare.

Poros, Greklands Sandhamn

Första dagen ut från Serifos gick vi till grannön Kithnos där vi beslutat att ankra i en vik vi varit i flera gånger förr. Vinden skulle under natten komma från nordväst så vi hade tänkt att ankra i Ormos Fikiadha, innanför en ö på västsidan. Andra hade tydligen slagits av samma tanke och det var helt enkelt överfullt med båtar med för lite avstånd för vår smak. Inget för oss när det skulle komma 10 m/s. Lite längre in ligger ytterligare en vik som dock har en liten bit vatten öppet mot väst. Det är näst bästa valet så tillsammans med fem andra båtar lade vi oss där. Perfekt skydd mot vind och vågor men svallet från fartygstrafiken mellan Gibraltar och Istanbul tar sig in där och det är ändå några båtar var timme som får båten att rulla ganska kraftigt. När vinden kom senare på natten märktes dock inte svallet så mycket.

Jag dyker på ankaret

Öppningen till höger skyddas av ett sandrev och där ligger alla andra båtar

Dagen efter seglade vi rakt västerut mot Poros, först på bidevind från NW och senare en halvvind från syd. En av höstens många perfekta seglingsdagar. Det första man slås av när man närmar sig Poros är hur otroligt grönt det är. Vi har skrivit det många gånger förr men här är den vackraste platsen i hela Grekland. Poros är Atens Sandhamn och om stället skriver jag mer senare.

När man möter en båt från Ryssland på väg mot Gioia Tauro i Italien blir man dessvärre misstänksam att alla containrar inte innehåller det de skall. Gioia Tauro är en betonghamn som lär ägas av Ndrangeta

På Yeroryias producerar man garanterat mer el än man gör av med. Ön används också att läa ankrade ankrade fartyg. Just nu låg här fem oljetankers.

En av charterskepparna vi mötte på Syros tipsade oss att lägga till mot kaj i kanalen i Poros när det nu skulle komma först sydlig och sedan västlig kuling. Det visade sig vara ett klokt val även om det initialt kändes lite udda att ligga med 20 m/s rakt in från sidan.

Nu blir vi här tills vi går upp mot Aten

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s