Zickzack undan ett lågtryck

Finikas, Syros. Seglad distans 65 nm. Totalt 284 nm.

Ett större lågtryck ”Medicaine” med orkanstyrka drog i fredags in över Jonien för att sedan vika av mot Afrika. De sydligaste Joniska öarna drabbades något fruktansvärt med sjunkna båtar och översvämningar. Även så långt bort som det Egeiska havet påverkades men egentligen först i går med vindar i kulingstyrka. För att undvika de hårdaste vindarna tog vi oss först från Ios upp mot Paros där vi ankrade i två nätter och sedan vidare hit mot Syros som lär vara det säkraste stället att ligga i hård vind.

fin segling upp mot Paros

Första natten vid Paros var det nordlig vind och vi ankrade i den nordligaste viken norr om Naoussa. Här var vi väldigt många båtar. Under natten vred vinden mot syd och vi beslutade att ankra om närmare staden i skydd av sydliga vindar. Vi var här i Nauossa 2015 och skrev då mer om staden. Då var vi ganska nya i Grekland och tyckte det var vackert här. Nu några år och en massa erfarenhet rikare känns staden mest som en Disneykuliss. Låt vara att det är vackert men det är för mycket tingeltangelbutiker överallt även om det mesta i år är stängt. Nauossa är som en chora fast plan och ligger vid havet. Det gör den till ett perfekt resmål även för amerikaner som inte orkar gå i trappor. Efter ett par timmar tröttnade vi.

Mondango 3, en av våra grannar i ankringsviken. Kan hyras för 195.000/vecka. Euro. Utan omkostnader som diesel, mat och dricks. Just nu låg hon och väntade på kunder

smart

smart


Sammanpackat för säsongen som blev två månader kortare än normalt

På natten kom så ovädret in över oss. Vi visste att det skulle börja regna men ingenstans hittade jag information om åska även om jag letade. Nåväl det kom ett helvetes regn och likaledes åska i två omgångar. En blixt kändes som om den slog ner vid sidan om oss men på kartan kunde vi se att det var i andra änden av viken. Rejält skärrade blev vi dock. Vi gjorde som vi lärt. Slår åskan ner i båten är det inget att göra åt. En dieselmotor slås inte ut men väl startmotorn så vi startade motorn, tog på oss flytvästarna, stoppade in datorerna i ugnen och väntade. Skådespelet på himlen var fantastisk.

Antalet blixtar på ett dygn rund stormens öga

Vi låg i viken på norra Paros vid Nauossa

I lördags seglade vi så vidare norrut, mot slutet i ganska mycket regn. Tog fram seglarställen men det visade sig att gummit smält under sommaren och allt fastnade på armarna. När vi kom in till Finikas började tre båtar som ankrat i viken att lägga till vid kaj. Det var skeppare till charterbåtar som inte vågade vara kvar på ankare så beslutet att komma hit kändes helt rätt. Här blåser det rakt ut från kajen så belastningen på ankaret blir minimalt. Om Syros skriver jag mer senare.

resten av seglarstället

Som en dansk fiskehamn, betongkaj, långt till elskåpen och duggregn. Låt vara att man här backar in på eget ankare

Just det, gåtan. Det pojken svarade på var inte om de fick fisk utan om hårlöss. Dem de fångade tog de död på och de andra fick bli kvar.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s