Här dog Homeros eller inte

Ios historia är gammal. Ön har varit bebodd sedan tidig Kykladisk period 4-5000 år f-kr. Homeros mor föddes här och det sägs att skalden själv dog här. Enligt sägnen hade han pratat med pythian i Delfi som sagt honom att Ios skulle välkomna honom efter sin död och att han samtidigt skulle passa upp för alldeles för kloka pojkar. Han trotsade pythian och reste till Ios där han mötte några pojkar som fiskade och frågade dem ”vad får ni”. Den ena pojken svarade att ”det de får gjorde de sig snabbt av med och det de inte fick behöll de”. Det sägs att Homeros dog av irritation över att inte kunna lösa gåtan. Huruvida han finns begraven på ön eller inte får vi nog aldrig veta. Svaret på gåtan skriver jag i nästa blogg om du inte redan räknat ut den.

Förutom som hemvist för partyfolket gör ön väldigt lite väsen av sig. Det är en enormt behaglig ö att vara på i synnerhet 2020 utan allt festande. I hamnen fanns plats för 4-5 båtar på mooringlina och för en massa andra på ankare. Man får passa på att man ligger långt ifrån kajkanten för när de snabba katamaranerna kommer in i hamnen skapas ett sådant sug att vattnet flyttar sig över en meter. Det blir några ordentliga ryck och gungningar.

Dinge i dingen. Kanske dags för en ny bemärkelsedag

Choran sträcker sig ovanför hamnen. Ikonen nedan på kyrka nr 2 från vänster glimmade i kvällssolen ända ner till hamnen.


Den gamla handlagda vägen upp till choran till för åsnetransport. Fungerar dåligt i dagens samhälle fast vi såg faktiskt två åsnor. Vet inte hur man flyttar utan dom uppe bland alla trappor.

Det sägsa att ön har 365 kyrkor fast det säger man om Mykonos också

Förutom turen till chorans topp hann vi med att sola och bada samt gå en lång tur ut till fyren längst ut på udden vid inseglingsviken. Det har varit några fantastiska dagar på denna ö. Vi mötte också en massa trevliga båtgrannar bland annat ett par som var charterskeppare och denna vecka lediga så de seglade med kvinnans syster som var forskare i England och en kille som studerade IT strategi på universitetet i Uppsala.

Perfekt för bad för handikapppade

Angelos Mikopoulos privata residens. Han köpte halvön för 150000 Euro och har bebyggt för 50 mill Euro.

Marie vid fyren

Ofärdiga hus kan också användas

Annons

2 tankar på “Här dog Homeros eller inte

  1. Hej! Härliga bilder – det ser ut som om ni har härligt väder. Annars har jag tänkt mycket på er när meteorologerna berättat om ovädret över Grekland de senaste dagarna. Har lyckats undkomma? Annars har det varit fint här också, igår var jag i Lund, satt ute i sommartemperatur hela eftermiddagen, fantastiskt! Dessutom i trevligt sällskap. Fortsatt god tur och kram till er båda! Christel

    • Tack Christel. Vi har lyckats hålla oss väl undan även om vi har fått vår släng av sleven. Efter en förstörd nattsömn kunde vi ändå konstatera hur lyckligt lottade vi är som kan välja att bo i vår båt medan vi har hus och en underbar familj hemma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s