Partyt som kom av sig

Ios del 1

Under 70-talet kom alla hippies till ön. Det gav ön ett ganska dåligt rykte och ön exploaterades inte lika hårt som andra öar i Kykladerna. Under de första åren av 2000-talet insåg öborna att det var svårt att leva på att bara sälja billig sprit. Hippies hade bytts ut till backpackers av modernt snitt och med betydligt mer pengar. Detta ledde till en total förnyelse av upplevelseindustrin. Ett fåtal intressenter köpte upp barer vid de redan välbesökta stränderna och en stor del av den gamla choran. En annan miljardär från Wall street, Angelos Michalopoulos köpte upp 30% av hela ön på de mest oexploaterade områdena för att bygga superlyxhotell för de riktigt rika. Plötsligt blev det väldigt lite plats kvar för vanliga människor.

utsikten från choran


Trappstegen upp till toppen är ett myller av gränder som det är lätt att förlora bort sig i.

För att få bygga ut halvön vid sidan om skulle denna strand göras fin. Har åt vi en av våra absolut bästa luncher.

Ios har tillsammans med Ibiza blivit Medelhavets stora partyställe. Ungdomarna har helt tagit över vissa stränder och hela choran nattetid. Här slutar aldrig festen. Utom 2020 när det tog tvärstopp på grund av coronan. Hela partyt kom av sig. Vi pratade med en av de äldre männen uppe i choran. Jag frågade om det inte var lugnt och skönt i år. Han missförstod frågan och berättade att det var katastrof på ön. 60% mindre folk och de som kom var äldre och par och de gjorde inte av med några pengar. Hur det har gått på de riktigt rikas stränder vet vi inte men det kan nog vara lika illa där. Kanske får dock folk upp ögonen för att det var ganska lugnt och skönt förr men sannolikheten är nog stor att man inte kan vända tillbaka klockan.


De här skyltarna handlar inte om apotek och affärer utan bara var barerna och diskoteken ligger

För oss tar Kykladpartyt slut för denna gång. En stor storm är på väg in till västra Grekland och vilken rutt den tar vet vi ännu inte. Det vi vet är att det kommer blåsa som tusan i en dryg vecka och att ligga still och kolla väderfiler känns inte alls kul. Vi har därför beslutat oss för att segla österut med start i morgon, När vi kommer tillbaka hit vet vi inte.

Vi tar vår egen båt. Bilden tog vi när vi traskade längst ut till fyren längst ut på udden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s