The Big Blue

Amorgos var ett efterlängtat mål i den östra delen av Kykladerna. Tanken var att först att stanna en natt på Levitha men det ville inte vädret vara med om. Här i Kykladerna är det alltid vädret som styr planeringen. När meltemin tutar på blåser det på sommaren ofta 15-17 m/s för att sedan avta i september. I år liksom de senaste åren håller den intensiva säsongen på mycket längre som ett resultat av de snabba förändringarna i klimatet. Denna gång väntade oss dryga 20 m/s. Problemet med Amorgos är att vinden pressas in i viken även om det är våglä. Viken är djup så valet är att ankra nära en läkust eller att ligga på kaj tvärs vinden. Vi valde det senare eftersom det är lera på botten och därmed säkert att ankra upp och sedan är det skönt att kunna lämna båten när det gungar och rycker som mest.

Inte riktigt vår grej att ligga så nära en läkust

Längs kaj med vinden på tvärs

Hamnbyn Katapola är otroligt charmerande i all sin grekiska enkelhet. Inga extravaganta turistkaféer eller annan konstlad lyx. Här är det lätt att trivas och ligga länge. Nog att göra på ön finns det också. Choran är vacker och det finns mängder av sandstränder. Öns viktigaste attraktion, Hozoviotissa, har vi ju redan skrivit om.

Det finns mycket man kan göra när man väntar på färjan. En TikTok på taket eller kolla oljan

Det finns gott om tidig historia på ön som varit bebodd i alla fall 5000 år. Av detta finns lite kvar. Den senaste stora jordbävningen som skapade om calderan på Santorini till hur den ser ut i dag inträffade 1956 strax norr om Amorgos. Allt utom klostret rasade ihop och tsunamin var över 30 m hög. Med dagens turistindustri blir en ny sådan skakning katastrofal.  Det var svårt att stå under klipporna vid klostret och inte tänka på just den biten.

Svårt att se var himmel övergår i hav

1988 spelades kultfilmen The Big Blue in på ön. Filmen producerades av Luc Besson ursprungligen som Le Grand Bleu och handlar om två fridykare som tävlar om att komma djupast med målet 400 fot.  I verkligheten uppnådde ingen av dem det djupet. Filmen är inspelad på de flesta vackra platser på ön och att hitta stora djup nära ön är inte svårt eftersom i stort sett hela ön kastar sig direkt ner i havet. Vi hann med att de vackraste platserna på sydsidan, den norra får vänta till ett annat tillfälle. Det är bara 26 km från Choran till både syd och nordsidan respektive men dessa kilometrar tar lång tid att köra.

På baren spelades filmen var kväll till 2014. Om det var för att man tröttnade eller någon påpekade att man saknade licensavtal är oklart

Vi körde direkt ner till sydspetsen och den underbara turkosa lagunen och sandstranden där vi efter badet satte oss på The Big Blue Bar och bara njöt en macka och en öl. Härligt avslappnat ställe med sand under fötterna och kabelrullar och traktordäck till bord. Efter den stärkande lunchen traskade vi ner till vraket i nästa vik och sedan bar det av till Mourtos som biluthyraren sagt var den finaste stranden på ön. Antagligen hade han rätt för det var ett helt underbart ställe. Som de flesta stränderna måste man traska ganska långt ner från där det varit möjligt att bygga en väg. Här vid parkeringen fanns en fin taverna med mat på övre etagen och kafé lite längre ner. Utsikten var bedårande. Nere på stranden badade man i lä av stora stenblock.

Utsikten från The Big Blue Bar

Vraket där en del av filmen spelades in. Den har nu drivit in ytterligare en bit mot klippan.

Utsikten från fiket i Mourtos

och sandstranden där nere

 

När eftermiddagen började bli sen parkerade vi bilen nedanför Choran och traskade upp för de sedvanliga trapporna. Som choran är byggd på alla öarna är det inte där bilismen kommer att ta över. Alla är byggda för transport med åsnor. Trappstegen är vitmålade och allt ser otroligt grekiskt ut.

Dagen efter spenderade vi med att titta efter båten som låg för ankare tvärs vinden. Det tar en dag var säsong att lita på alla grejer och att inse att båten faktiskt tål betydligt mer än vi människor. Ytterligare en dag senare traskade vi iväg till andra sidan viken och hamnade på en underbar strand som vanligt folk tar en liten båt till. Det visade sig senare vara en strand där även nakenbad var tillåten. Nakenbad är generellt sett förbjudet i hela Grekland om inte den lokala byn upphäver förbudet för vissa platser. Så sker ofta på turistöar där många tyskar samlas. Att bada naken är uppenbarligen deras grej.

smart

Här kände vi att vi ville vidare men till Amorgos kommer vi gärna tillbaka. Vi har ju ännu inte sett den norra sidan men egentligen handlar det om att Amorgos känns som en ö man gärna kommer tillbaka till.

 

 

1 tanke på “The Big Blue

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s