Slutseglat för i år.

Artemis Boatyard, Leros. Seglad distans 34 nm. Totalt i höst 736 nm.

Så var det slutseglat för i år. Trist men sant.

Från Patmos hade vi en underbar slör i 7-9 m/s avtagande när vi närmade oss Leros fast prognosen var på tilltagande. Vi gick direkt in till Leros Marina för att där få tillgång på vatten och el för att kunna klargöra båten. Vi fick spolat av genuan och hann till och med torka den innan blåsten tog till på allvar. Skönt för annars hade den biten varit svår att få till med tanke på hur mycket det sedan fortsatte att blåsa.

Marie sydde om vår gamla sprayhood och täckte de sönderbrända fönstren med tjockt plastat tyg. På så sätt kan vi täcka in hela sittbrunnen när vi är borta. Jag tar hand om allt det utvändiga.

Marinan ligger i Lakki som är en liten stad på västsidan även om viken är så djup att den ligger mer österut. Stan har tagit hand om många flyktingar, här av väldigt blandad härkomst. Inne i stan finns en liten butik där man kan lämna in kläder och annat och i år tog jag med alla min gamla glasögon som förhoppningsvis kan komma till användning igen. Det blev också några besök i båtbutiken och jag lyckades få ihop alla skruvar som ska till för att montera upp VHF-antennen jag köpte på Lesbos. När den var uppe och skulle provas av upptäckte vi att vi på något sätt sumpat vår Icom. Suck

Leros tar emot många flyktingar och man är stolta över att bo i ett land som kan göra det även om det kostar på. Ingen här skulle komma på idén att plocka bort den grekiska flaggan av någon slags felriktad hänsyn

Leros Marina
På kvällarna åt vi på Skippers bar i marinan. De har helt klart den bästa carpaccion vi någonsin ätit med hyvlad svart tryffel ovanpå. Mmmm

I tisdags togs vi oss så norrut i hård vind. Eftersom förseglet var tvättat och nedtaget blev det för motor och storsegel. Den riktiga kulingen i gattet norr om Leros uteblev dock helt och vi fick en ganska behaglig tur till varvet. Här fick vi vänta en timme extra på bojen utanför på grund av en reparation av lyftvagnen med det gjorde inget för nu var vi på plats och kunde börja plocka ner det sista och släppa riggen. Inför lyftet lägger man till båten vid en kort brygga och sen tar varvet över medan man själv kan ta en kaffe i lugn och ro.

Norra sundet i en behaglig bris

När båten väl var uppallad gick jag för tredje gången igång med att leta efter var diesellukten kommer ifrån som vi känner på toaletten när vi tankat. Trodde att det var påfyllningsslangen men det visade sig vara en spricka i tanken helt akteröver. Inte bästa tänkbara scenario. Hur varvet ska lösa den biten vet jag inte men varvsförmannen tyckte inte att det var ett större problem.
 

Efter en natt på land täckte vi över båten och lämnade den i varvets förvar. Nu kommer vi först tillbaka i vår. Dessvärre hinner man inte byta flyg i Aten så den blev en övernattning där också innan vi var hemma.

Ett båtvarv på var sida flygplatsen. Vi ligger till vänster

Sista kvällen i Grekland för i år

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s