Möte med en apostel.

Patmos

Patmos är en rimligt stor ö som mest liknar tre mindre öar förbundna med smala låga näs. Med båt anländer man till hamnen i Skala som trots att den till stor del är byggd för att ta emot tusentals dagturister och några övernattande, ändå är väldigt charmerande. På höjdryggen ovanför hamnen ligger choran – den gamla staden, och ovanför den ligger det väldiga Johannesklostret som är tusentals människors pilgrimsmål.


Små och stora kyrkor finns det överallt

Aposteln och senare evangelisten Johannes förvisades i exil till Patmos. Enligt vad han själv skriver i Uppenbarelseboken fick han i en grotta på ön sin uppenbarelse och anvisningar av Gud om att han skulle skriva ner dem och ge till sju stora städer. Det är fragment av dessa sju skrifter som man har pusslat ihop till i princip hela Uppenbarelseboken. Oavsett vad vi andra må tycka om historien är detta den främsta platsen för grekiskt ortodoxa efter Athos som ju bara får beträdas av män. Johannes byggde ett litet kapell på klippan ovanför staden och 1000 år senare bygges så det stora klostret där det fortfarande bor ett 60-tal munkar. Ovanför apokalypsgrottan ligger ett senare anlagt kloster.

Grottan med sitt kloster i förgrunden och choran med stora klostret bakom

I våras var i Patmos men tvingades iväg efter någon timme av en väderprognos som lovade sydöstlig kuling vid vilken det blir ganska obehagligt i hamnen. Nu var det stiltje och vi gick stundtals i dimma mot Patmos. De senaste tre dagarna har vi faktiskt sett fler segelbåtar ute än vi gjort tillsammans på hela hösten. Det fanns dock massor av plats i hamnen. Man har ett konstigt system att ta betalt här. Som många andra ställen tar man betalt även för ankomstdagen men här har man tydligen missuppfattat helt för man tar betalt för två dagar per natt oavsett hur länge man stannar. Det blev 13€ per natt.

Skala med hamnen längst bort och på andra sidan näset ligger viken på västsidan.

Skala är en mysig stad som innehåller allt man behöver i affärsväg. Går man några höjdmeter kommer man dessutom lätt över på ön västra sida som är betydligt kargare eftersom det vanligtvis blåser från nordväst här. För att komma till choran får man ta i lite mer. Vi började direkt efter frukost för att det inte skulle hinna bli allt för varmt vilket det ändå blev ganska snabbt. Det är 160 höjdmeter uppåt och man kan gå upp längs den gamla vägen. På vägen upp lämnar man staden och går igenom pinjeskogen upp till Apokalypsgrottan med ett kloster ovanpå. Grottan var väldigt fin men här fick man inte plocka fram kameran.

https://i.pinimg.com/originals/58/45/17/584517659babfba1ca463f3a059f8913.jpg
Den här bilden av grottan tog jag från en amerikansk blogg

Efter grottan fortsätter det bara uppåt. När väl den övre staden började stannade vi till och tog en kaffe vid bergskanten. Misstänker att Johannes inte fick en cappuccino var gång han gick upp. Choran är väldigt mysig och ganska Cykladisk i sin natur med vitt och blått. Vi fortsatte efter en präst och efter ytterliga några kurvor dök det upp två tingel-tangelbutiker, här enbart med religiöst och pseudoreligiöst innehåll typ kors och snäckskal med grottan målad på. Misstänker att alla pilgrimer vill ha med sig något hem. Om det är privat entreprenad eller klostret som säljer är oklart.


Ovanför butikerna kommer man så in i klostret och här råder ett behagligt lugn. Allt var väldigt vacker och välhållet och vi fick till skillnad från andra kloster komma in och titta i stort sett överallt. Några privata rum var också öppna så att man kunde titta in och få en uppfattning av hur man på riktigt bor i ett kloster. Kyrkan och matsalen är intakta från 1000-talet.

Efter att ha traskat runt betydligt längre än vi kunnat drömma om tittade vi vidare på choran och den underbara utsikten mot staden nedanför. Därefter tillbaka till Benetos där vi drack kaffet. Nu för lunch. Fick en lång förklaring varför det uttalades med B i stället för V som borde vara det logiska med grekisk stavning. Måste erkänna att jag inte hängde med men det var något med ett namn från ett annat land.
Efter maten var det bara att traska den gamla vägen tillbaka igen och passa på att handla innan vi nådde båten.


På väg tillbaka längs den gamla vägen

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s