Ankaret släppte

Mytilene, Lesbos. Seglad distans 33 nm. Totalt 502 nm

Så släppte vårt ankare för första gången och hux flux är vi i Mytilene eller Mitilini eller hur man nu vill stava det.
Heikell skriver i sin hamngiude att botten i Mithimna är så lös att det är svårt att få fästen med plogankare. Vi har aldrig upplevt problem med vårt Delta tidigare och även här i Mithimna tyckte vi att vi satt hårt när vi backade fast ankaret. Problemet är dock att man måste ha det ganska stramt eftersom det är så mycket båtar som far in och ut ur hamnen. Natten till i dag blåste det oväntat upp 10-12 m/s från sydost inne i hamnen, direkt tvärs kättingen. När så den kroatiska polisbåten kom in blev kombinationen vind, svall för stort och vi började dragga tvärs. Lyckligtvis hade vi vaknat av vinden så vi var uppe. Vi släppte ut och ankrade om, åter utan fäste och upprepade detta tre gånger innan vi gav upp och lade oss långsides längre in. Det är dock platsen för den grekiska Frontexbåten så jag gick till Port Police som är bemannad 24/7 här på Lesbos. Jag fick avslag på min förfrågan att ligga långsides så kl två drog vi mot Mytilene i sydost. Här ankom vi i morse strax efter sju och somnade. Väcktes efter en timme av en marinero som anvisade oss en korrekt plats. Nu blir vi här lite längre i stället.

Det finns inte plats för så många båtar i Mithimna. Tidigare ankrade man längst in där botten är bättre och låg långsides längre ut. Nu tar två Frontexbåtar och en trålare upp det mesta av den tillgängliga platsen

Ovanpå allt detta kom hösten i dag också. 17 grader var det när vi seglade och nu vräker kalluften ner i båten. Hade nästan glömt var tröjorna låg.
Om Mithimna och Mytilene återkommer jag.

Lämna en kommentar