Ett varv söder om Kos

Kos. Seglad distans 148 nm  Totalt 468 nm

Efter att Marie åter anlänt ombord seglade vi sydväst mot Nisyros. Det var tredje gången jag var där och som vanligt ville Giorgios varken se körkort eller annan legitimation för att hyra bil. Det blev min tredje tur i år runt ön, Maries första. Det är ingen ö man blir trött på. Allt är så otroligt lugnt. Almodovar var fortfarande där och filmade och lokalbefolkningen satt som vanligt en bit in i tavernorna och tittade på när annat arbete inte fanns. Giorgios som lever för att fiska hade varit ute och fångat tre tonfiskar. Vi fick smaka en som var perfekt grillad. En upplevelse.

På väg från Kos

Förmiddagskaffe i Mandraki på Nisyros. Klostret i bakgrunden

Fantastiska mosaiker i klostret

Marie stack in huvudet i världen äldsta bastu, 2300 år gammal. Hon hade inte väntat sig att det skulle vara så varmt och så mycket ånga. Glasögonen immade igen direkt

Tre nordiska Bavaria tillsammans

Yoga på taket

Nere i vulkankratern

På fredagen seglade vi vidare söderut mot Symi där vi siktat in oss på Panormitis i det sydvästra hörnet. Här ligger enbart ett stort kloster som också bedriver hotellverksamhet för de riktigt troende. Varje dag stannar det både turbåtar och stora färjor och vad alla ska göra där blev vi inte riktigt kloka på. Vi mötte dock en av de viktigaste personerna i klostret och det var inte prästen utan kvinnan som städade. Man kan lägga sina böner verbalt överallt i klostret och sedan sopas golvet regelbundet och då flyger alla bönerna ut genom dörren till Ärkeängeln Michael som beskyddar alla Tolvöarna. Otroligt praktiskt. Om man kunde skicka sina böner direkt från vår båt på ankare i viken var dock högst oklart. En sak är dock klar. Lugnare nätter än här får man leta efter.

På ankare i Panormitis

Klosterbyggnaden med tillhörande logidel för tillresta

Några förvånade getter

I lördags seglade vi runt ön till Symi stad som är lika vacker som alltid. Det var här i Symi som de allierade tillsammans med Italien och Grekland gjorde upp om Tolvöarna. Först 1947 kom dessa öar att tillhöra Grekland. Om Panormitis var lugnet så var staden dess absoluta motsats med musik och slammer det mesta av natten.


Ölbilen på Symi. Gatan är dubbelriktad och kräver att man har tungan mitt i munnen

Kväll i Symi stad

Soluppgång som ett 1000-bitars från Ravensburg

På väg ut i bleke

I söndags styrde vi rakt västerut mot Tilos som ingen av oss besökt tidigare. Öns enda hamn ligger i Livadi på östsidan. Det är en söt liten ort som på senare år tycks ha upptäckts av charterbolagen för de gäster som söker lite mer avskildhet. Det mesta av bebyggelsen är faktiskt små hotell. Icke desto mindre trivsam med en lång härlig strand och ett fantastiskt klart vatten ända in i hamnen. Stranden består av små ovala stenar som är hopplösa att gå på när man ska i vattnet. Man faller ner i vattnet omedelbart. Två gånger om dagen kommer färjan från Kos-Nisyros och lägger till längst ut på den smala piren. Där ska bilarna ut och sen backas in vinkelrätt på färjan. Jag förstår att alla inte känner sig trygga med det.

Stranden

Marie badar

Piren där bilarna som skulle med färjan kör ut

Färjan lade sig parallellt med den blå båten och sen fick bilarna först köra av och sen svänga 90 grader och sen bort längs piren

Efter Tilos var det så dags att gå tillbaka till Kos. Vi är på väg mot Leros i nordväst, rakt mot vinden. Det blåser varje dag och betydligt mer på utsidan av öraden. Längre österut är det både mindre vind och mindre sjö varför Kos är ett bra ställe att stanna till på. Naturligtvis gick vi direkt till Dionysos och åt pita gyros till lunch. Sedan blev det lite mer strosande i denna vackra stad där man var gång upptäcker något nytt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s