Kos

Nu har vi varit i Kos några dagar. Pehr åkte hem måndag morgon och Marie dök upp sent på kvällen. Det blev två vändor på flygplatsen som ligger på den södra halvan av ön. Man har byggt ut vägen så den är ändå ganska snabbkörd för att vara i Grekland. Under 2017 kom ön upp på mer än 1 miljon turister per år (sommarmånaderna) så det är klart att en bra väg behövs.

Pehr och jag kom ganska saltvattensindränkta i lördags och hann med det mesta av stan och dess historia på två dagar. Höjdpunkterna är förutom den behagliga miljön, det arkeologiska muséet och den romerska teatern. Kos har väldigt många välbevarade skulpturer och mosaiker. Kos drabbas av någon större jordbävning ca vart 100e år. De två riktigt stora var 142 e Kr och 1933. Vi jordbävningen 142 rasade mycket av den gamla agoran och entrén till den stora teatern. Man bar då ner alla hela skulpturer till de kvarvarande rummen antagligen för att senare få upp dem på socklarna igen. Sen glömdes teatern bort. De finns skulpturerna från agoran tog korsriddarna med sig till Rhodos för att smycka stormästarens palats och de andra hittades när man 1934 började röja efter jordbävningen året innan. Bevarade i källaren till teatern har de legat helt öppet och oförstörda i 2000 år. Arkitekturen på teatern och också fantastisk där alla rum under själva sittplatserna är intakta. Resten av stadens utgrävningar hyser inte så mycket eftersom i stort sett alla stenar som fanns at uppdriva lades i korsriddarnas fortifikation.

Korsriddarna använde allt löst man kunde hitta

Vid den senaste jordbävningen förra året fick hela hamnområdet en djup spricka som kommer att ta lång tid att laga. Frågan är väl bara vem som ska betala. Även kyrkan och fortet är ordentligt skadat men där har man påbörjat renovering om än i liten skala. Initialt är det väl viktigast att undersöka om kvarvarande konstruktion är säker.

Caféet vid hamnen knäcktes på mitten

Vid utgrävningarna har man restaurerat och rest kolonner men nu har dom rasat igen

Hippokrates torg som skakat sönder rejält

Kyrkan i stort behov av renovering. Framför stod en av de helt bevarade antika kolonnerna. Nu ligger resterna till höger i bild

Förutom allt det gamla är fortfarande Kos en mysig modern stad i sin enkelhet och betongrikedom. Jag trivs där men det kan också bero på att de flesta turisterna har åkt hem igen. Hamnen mitt i stan ger också ett fantastiskt utgångsläge för att se stan. Priset är 22 € för vår båt. Billigare och trevligare än marinan men några faciliteter utöver mooringlina, vatten och el finns inte.

Sent måndags kom Marie tillbaka till båten så vi stannade ytterligare en dag och bara njöt atmosfären och Dionysos goda Pita Gyros.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s