Rhodos till Kos

Mandraki, Rhodos. Seglad distans 105 nm. Totalt 320 nm

I tisdags lämnade vi Rhodos med första destination Symi. Vi började med att gå till Panormiti som är en liten vik på öns sydvästsida. Här är bra ankring och normalt sett väldigt klart vatten. Nu efter det myckna regnandet var det så grumligt att vi bara kunde se några meter ner. Det var skönt att bada här i alla fall. Efter stormen har dock temperaturen i vattnet fallit drastiskt från 27 till 23 grader. För mig knappt badbart.

Efter sydvästsidan seglade vi runt ön till Symi stad som är en av de populäraste hamnarna i Grekland. Trots detta var vi bara tio segelbåtar så man märker verkligen att hösten är på väg. Priset är 17€ och det får anses hyggligt med tanke på populariteten. I våras kostade det 13. Symi är verkligen en pärla och en av de vackraste byarna på Tolvöarna. Ön i övrigt är i stort sett karg som ett månlandskap.

Efter en natt på Symi drog vi norrut mot Pali på Nisyros. Vinden var lätt, västlig så det var en dröm att ta sig norrut. Sådant är inte vanligt här, där meltemin blåser från nordväst i stort sett oavbrutet. När vi närmade oss ön friskade det dock i och drog mot sin vanliga riktning. Då fick vår motor arbeta lite. Även på Nisyros var det lätt att få plats. Många charterbåtar dock med varierande ankringsstil och ofta korsade ankare som följd. Priset här är endast 6€

Hamnen i Pali

De underbara terrasseringarna på ön håller på att försvinna då det i dag är betydligt mer lönsamt med turism än odling

Så snart vi lagt till traskade vi till Giorgios och Stamatis på Captains och hyrde en bil. Georgios frågade om vi kunde köra och berättade att öns mack öppnade fyra. Sen var den uthyrningen klar. Betala kunde vi alltid göra senare. Innan turen tog vi en kopp kaffe och även här konstaterade att betalning kunde ske senare. Enkelt och smidigt. Med bilen tog vi oss så upp till vulkanen och njöt av naturen omkring denna enorma krater som fortfarande är aktiv. Nu hade det även regnat här så vi både såg och hörde hur vattnet kokade i kraterns små hål.

Efter lite svavelosande hetta fortsatte vi till öns högst belägna by, Nikea, en liten men otroligt vacker bergsby. Här träffade vi på ett stort filmentourage under ledning av Almodóvar. Det är en spansk-amerikansk-grekisk långfilm som spelas in. Dem skulle vi träffa flera gånger. Väl framme i Pali duschade vi hos Georgios och sedan intog vi en överdådig middag där. Fattiga blev vi inte. Kollade bilen efter inlämning gjordes inte heller. I alla fall inte så att vi såg det.

Nästa morgon hade vinden friskat i och vi beslutade oss för att stanna ytterligare några dagar tills det mojnade. Nu hade filmteamet dykt upp på piren och skulle filma när Emma Stone traskade 10 meter till en fiskebåt. Inspelning pågick när vi kom tillbaka från bagaren så vi fick vänta medan vi blev serverade kaffe och kaka. Det fanns bara en stol med namn på – Emma – och då utgår man väl från att just hon ska sitta på den stolen och ingen annan. Annars behöver man ju inte märka den när alla ser lika ut. Det stolen satte man dock mig på. Sen blev det lite rörigt när alla skådespelare och fotografer kom tillbaka så då passade vi på att gå.

På eftermiddagen hade det börjat blåsa mycket mer och av 10 inkommande båtar gjordes fyra allvarliga fel och ett mindre. Värst var en båt som gick på fel sida bojarna och gick på grund och två som glömde att kasta i ankaret. Den ena, en Najad dundrade på vår båt ganska kraftigt medan besättningen bände och slet på vårt mantåg innan man kom på att ankaret satt kvar i fören. Giorgios tittade och yttrade lakoniskt: ”Two movies” och pekade på piren och sen på hamnbassängen.

I går tog vi lokalbussen till Mandraki som är öns huvudort. Hit går färjorna som sedan slussar vidare alla turister till bussar för vidare transport till kratern. Vi lyckades missa den stora turistströmmen både vid vulkanen och i byn. Bortsett från hamnområdet är byn riktigt trevlig. Vi traskade in till muséet och där kom vi in för halva priset för att vaktmästaren hade grävt med den svenske kungen en gång. Måste vara den gamle kungen.

I dag, lördag mojnade det lite på Nisyros så vi bestämde oss för att gå mot Kos. Det blev en frisk halvvind mot nordost som ökade till styv kuling just innan vi rundade udden för att gå norrut mot staden. Återigen fick vi en båt helt täckt av salt. Här på Kos lade vi oss i den gamla hamnen. Vi fick en mooringlina som var för kort så nu ligger vi vid kajen med ett lapptäcke av linor för att hålla oss ute.

Ett ytterst litet regnmoln följde oss till Kos

Lite sightseeing hann vi också med. Mer om Kos senare.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s