Rhodos stad

Nu har jag legat still i Rhodos stad i en dryg vecka och det är dags att summera.

Utsikten från fördäck

Priset hade gått upp från 10 till 17 €  per natt sedan i våras. Det är väl högsäsong nu skulle man tro. Hur som helst, man får ligga här max sju dagar och jag har varit här i elva. Alexandra åkte hem förra lördagen och sedan har jag varit ensam nästan en vecka till Pehr kom. Den veckan gick fort med massor av underhåll och tvätt av båt. Det var mycket salt och skavanker efter en ganska hård tur hit.

Rhodos stad är egentligen helt fantastisk om man kan bortse från den hord av turister till vilken man naturligtvis själv bidrar. Här finns det i stort sett oändligt med historiska kopplingar genom de senaste 4000 åren med tonvikt på antiken och korsriddarnas tid omkring år 1400-1500. Det måste vara en utmaning att få ihop allt detta med moderna krav på tillgänglighet.

Pehr på favorithaket

Båten låg i den antika hamnen, Mandraki. Det var här som kolossen en gång stod. Strax söder om ligger den ”nya hamnen” som byggdes av korsriddarna för att husera deras betydligt större flotta. Mellan dessa hamnar ligger ett ytterst litet grundflak där ca fem båtar kan ankra. I den sydliga vind som blåst de senaste dagarna har det rullat betydligt hos båtarna som ankrat där. Mellan hamnarna och runt hela staden går den gamla och mycket imponerande stadsmuren. I norra änden av staden ligger så de halvmoderna hotellen, de flesta med några år på nacken och i behov av renovering. De helt nya och finare hotellen ligger sydväst om staden i Ixia.

Ganska snabbt har jag läst mig staden, både den nya och gamla delen och jag kommer att sakna allt detta nu när vi lämnat. Det är härligt att bara strosa rund och dels se allt gammalt men även hur byborna hanterar att komma rund i denna svårnavigerade stad. Jag har hyrt bil och ganska snabbt lär man sig de snabbaste vägarna och inser hur mycket lättare allt flyter om inte alla håller på sitt som man har en tendens att göra hemma i Sverige.

(I stormästarens palats fanns vaktmästare som till största delen var mycket kunniga. Så inte alla. I ett av de mindre kammarna satt en vakt och jag frågade vad dessa mindre kammare använts till och fick svaret: ”Just nu används hela huset som museum. Jag har bara arbetat här i två år och vad det var tidigare har jag ingen aning om”. Jag tackade och vände mig snabbt om så att jag kunde skratta i fred.)

Förutom staden passade Alexandra och jag på att besöka Fjärilarnas dal. I en ravin samlas miljoner fjärilar som tydligen gillar saven på träden. Först såg vi inga fjärilar alls men när de väl dök upp insåg man att alla grå fläckar på träden faktiskt var fjärilar. Det var helt fantastiskt att se.

I fredags kom Pehr och det var meningen att vi skulle segla norrut direkt men stormen Zorba kom i vägen. I två dagar har det regnat och åskat i stort sett oavbrutet. I måndags drog stormen bort så i tisdags var vi klara att gå.


Zorba på väg bort


Slutligen ett lite bevis på att allt inte är frid och fröjd i Grekland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s