Några dagars tuff segling med lugnt avslut.

Rhodos Mandraki. Seglad distans 171 nm. Totalt 215 nm   .

Det finns inte så många väderfönster att gå från Kreta österut om man inte tycker att det är riktigt kul att segla i styv kuling. Söndag och måndag dök det upp ett och det passade oss perfekt. Vi lämnade Sitia strax efter det ljusnat måndag morgon och hann en bit upp mot Kretas nordostliga udde innan solen gick upp. Vinden var återigen perfekt. Slör 10-13 så vi gick med 2 rev i storseglet och genuan. Vi valde att precis som när vi kom till Kreta, ta en nordligare sväng för att slippa läns vid udden. Sjön var ganska grov så vi fick många översköljningar i den höga farten. Två fartyg siktades i horisonten, inget annat.

När vi rundat Kastos’ sydvästhörn hade vi räknat med lugnare väder på läsidan. Det kom också några fläckar med mindre vind men det vi minns mest av när fallvindarna kom vid den första dalen och vi fick 19 m/s. Då var det bara att reva ytterligare och även reva förseglet. Alexandra konstaterade dock att det var 19 och lugnt. Det kunde ha varit 19 och kaos. Innan vi tog in revet hann vi dock med att logga 10,8 knop. Från Kastos och upp mot Karpathos höll sig sedan vinden konstant 13-15 för att dö ut strax innan vi var framme.

Vi siktade in oss på Karpathos Marina som en gång säkert var ett storslaget projekt. Nu finns piren elskåpen är inte inkopplade och det är gratis att ligga. Som vanligt finns där då en salig blandning av dugliga båtar till rena vrak. Gästplatser fanns det bara en. Den fick vi. Efter oss kom ytterligare några båtar norrifrån men de fick ta stadskajen som ligger väldigt utsatt när det blåser. Efter tilläggning gick vi till byn och åt. På restaurangen arbetade svenske Thom som varit där i 8 år. Härligt att det finns folk som står ut att säsonga på samma ställe så länge.

På tisdagen seglade vi norrut mot Chalki. Fortfarande stabilt 10-13 m/s nu in från 60-80 grader så det blev en betydligt våtare och saltare tur. Efter 65 nm surfade vi nästan in i hamnen. Vi funderade starkt på att ankra men sen låg det bra två båtar vid bryggan så vi gick dit. Lite av ett felbeslut för sen kom det ytterligare en hel drös charterbåtar uppifrån Rhodos så blev helt fullt med tillhörande oväsen.

Chalki är en udda ö i stort sett helt befriad från grönska med undantag för den lilla byn och viken strax söder om byn. I övrigt ett träd. Mer månlandskap är svårt att hitta. På onsdagen stannade vi kvar på ön och traskade upp till möllorna som poserar ovanför byn. På väg dit passerade vi sopplatsen där allt ligger öppet och flyger ut i buskarna omkring och sedan vidare ut i havet. Där bidrar vi turister med mycket skit. Dagturister kommer här många från Rhodos för att mållöst vandra runt ett par timmar i denna ”genuina nästan oupptäckta pärla”. Jämfört med Rhodos stämmer det väl.

Till eftermiddagen bestämde vi oss för att segla till viken söder om byn för att ankra för natten. Ytterligare ett felbeslut för hur fin viken än är på dagtid lika illa är det på natten när vinden dör ut och bara dyningen är kvar som rullar in på tvärs. Ett häckankare hade kanske gjort saken bättre men mitt i natten är det för sent att tänka på den saken. Vi låg båda på tvärs i kojerna och sov ändå ganska bra.

I går seglade vi så norrut mot Rhodos stad. Det blev ett härligt avslut på seglingen men 5-10 m/s slör till läns. I Rhodos hade vi redan bokat plats i den gamla Mandrakihamnen där vi låg i våras. Även nu var vi välkomna. Staden är dock en helt annan än den vi såg i våras. Då var vi nästan ensamma och älskade staden. Nu är det fler än vi här, många fler och det blir bara jobbigt med så mycket människor. Nattetid är det dessutom full fart på musik från alla håll.

Om staden återkommer jag.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s