Meltemikryss

Agios Nikolaos, Kreta. Seglad distans 25 nm. Totalt i vår 551 nm. Nu blir det inte mer i vår.

Tanken var ju att vi skulle stanna några dagar i Sitía och vänta ut meltemin men så visade det sig att den skulle öka i stället och bli kvar till mitten på nästa vecka. Det vågade vi inte riktigt satsa på och då det skulle blåsa en gnutta mindre i dag på morgonen så bestämde vi oss för att segla. Prognosen var på 9-11 rakt emot. Så snart vi rundat udden norr om Sitía insåg vi att det var en önskeprognos. Verkligheten blev 11-15 med enorma vågor. Det blev till att styra med tungan rätt i munnen. Några felskär med riktiga bank som resultat blev det ändå. Närmare Agios Nikolaus mojnade det i strid med prognosen och vi såg fram emot att för gången lägga till i mindre vind än vi seglat i under dagen. Så ikke. 2 nm från mål tog det i ordentligt och när vi tog ner segel blåste det 16. Sedan ser man hamnen och inser att det inte är många cm mellan var båt. Allt gick dock så bra att marineron gav mig en eloge för min boathandling. En båtgranne kom också upp efteråt och undrade var vi kommit ifrån. Öst. Ojdå sa han då måste ni haft en häftig resa. Nu har vi erövrat lite respekt bland grannarna vilket kan vara bra att ha när vi nu ska lämna båten här i tre månader.
Det var det här vi skulle ut i.
Trångt när man ska in i sin lilla öppning och få tag på mooringlinan

Tanken var ju att jag skulle skriva lite om Sitía. Enligt charterbolagens broschyrer ger den ett unikt tillfälle att bo nära stranden i en helt vanlig men mysig grekisk stad. Nog ä det väl så om man bortser från att alla vanliga grekiska städer är en samling betonghus. Trevlig är den dock och vi skulle kunnat stanna här ett bra tag till. Det är härligt med mer genuina städer som ännu inte som de mer kända orterna har tagits över totalt av turistnäringen. Två nackdelar dock. Det finns en ganska kraftig underström (surge) i hamnen som gör att båten far fram och tillbaka även i stabilt hård vind. Det är nog bättre att ankra här. Det andra är att stadens manliga befolkning har en viss förkärlek för att köra bilen i full fart ut på piren och i lika full fart tillbaka. Det kan vara bättre att ankra. Allt annat är 100. Vi traskade en hel del och hann se det mesta av stan och de norra omgivningarna. Med en bil kan man dessutom göra riktigt många fina utflykter. Nu hann vi inte det denna gång men jag har en känsla av att det kommer fler möjligheter.

Det var grekisk annandag pingst i måndags. Vespaklubben hade träff och där tävlades det i vem som kunde köra långsammast en kort sträcka utan att sätta i foten. Sist i mål vann. Det fanns tydligen en klass med och utan barn

Vi ligger på piren utanför den lilla hamnen, som en fond för badarna

Det lilla fortet verkar vara i storlek med poolen på ett kryssningsfartyg

Så går det när man parkerar lite väl länge här


Tisdag är marknadsdag i Sitía

I går stod en av fiskarna och metade som vanligt Plötsligt högg det till rejält och han fick upp en japansk blåsfisk, en Fugu. Den har börjat sprida sig friskt i östra Medelhavet. Den är extremt giftig och ska dödas, rapporteras och betraktas som farligt avfall. Med de sista två sakerna är det väl si och så för igen grek vill konfronteras med myndigheterna i onödan.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s