Två dagars havssegling

Sitía, Kreta. Seglad distans 132 nm. Totalt 527 nm.

Det fanns ett litet väderfönster att ta sig over till Kreta. Vinden skulle för en dag under söndagen gå lite mer i norr i stället för den normala kulingen från nordväst som ligger stabilt i sundet mellan Kasos och Kreta på sommaren när meltemin blåser på. Efter den lätt stressande upplevelsen med att få upp ankaret vid Lindos seglade vi i lätta vindar den sista biten längs Rhodos sydostkust. Så snart vi rundat sydspetsen fick vi den första känslan av havssegling vi haft på några är. Det blåste en stabil frisk vind men kulingen som stod på längre norrut skickade ner en härligt lång dyning. Vi kunde gå i halvvind för fulla segel hela vägen till Karpathos huvudord med ett snitt på över sju knop. Karpathos hamn ligger av någon anledning öppen mot nordväst men i våglä av ett stort berg. Någon lä mot vinden finns det dock inte i denna hamn vilket en lokal fiskare också påpekade för oss när vi frågade om vi kunde ligga vid fiskekajen. Nu spelade det dock inte så stor roll för i vridningen mot nordlig vind skulle det på natten vara i stort sett bleke och lite regn. Regnet kom dock aldrig.

Karpathos var en trevlig bekantskap med viss charterturism utan att det har tagit över. Det är fortfarande en lätt bortglömd ö. Hade det inte varit för den annalkande meltemin hade vi nog stannat här några dagar och vi kommer gärna tillbaka på vår väg österut i höst. Hela ön verkar fantastisk med sitt isolerade läge och tuffa geografi. För vår del blev det en tur till slaktaren och grönsaksaffären. Den grekiska pingsten stundar och det är stängt några dagar.

I går lade vi ut före soluppgång för att kunna tuffa ut ur hamnen i skaplig lätt vind. I gattet mot Kasos fick vi en kort fläkt av vad som väntade oss bortom öarna. Kasos sydsida är en underligt karg sak helt utan vegetation. Inte särskilt välkomnande. Så snart vi lämnat Kasos västspets tog vinden i. Vi visste att den skulle öka och vrida åt nordväst så vi ställde in vindfunktionen på 70 grader styrbord vilket gav optimal fart. I början tog det oss längre norrut men då kom vi in rätt mot Kreta i den vridande och ökande vinden. Vi fick 72 nm i 9-12 m/s  med ett snitt på 7,3 och topp på 10,1. Det sista 12 i pålandsvind med lite studs på sjön. I stort sett hela dagen gick vi med två rev i storseglet samt vår sedvanligt lilla genua.

En färja och en segelbåt var det enda vi såg på hela dagen och lika förbaskat var vi tre båtar som skulle in samtidigt på pir som var full med långsidesliggande båtar. Vi fick den sista bra platsen längst ut på piren dock precis bortom den klargjorda biten. Som tur är har vi vår fenderbräda för det är småstenssplitter i betongkajen här och ganska kraftiga underströmmar (surge) i den ökande vinden. Här äts fendrar på en dag utan brädan.

Nu blir vi inblåsta här i fyra dagar och ska lära känna stan.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s