Dodekaneserna 2

Kos till Rhodos

Stora delar av den gamla hamnen i Kos har spruckit i samband med den stora jordbävningen förra året. Även många hus i hamnkvarteren och runt stora kyrkan är skadade eller uppstagade. Turistsäsongen har precis börjat så vi hade gott om svängrum att gå runt och titta på allt vi ville se. Med god vägbeskrivning hittade vi också stadens bästa slaktare som visade sig vara född i Göteborg men hade bott hela sitt liv på Kos. Av honom fick vi ytterligare råd om vad vi borde se.

På fredagen köpte vi lite reservdelar till min landgång som gått sönder av en svallvåg på Kalymnos och sedan tog vi en sväng på det arkeologiska museet. Hippokrates är född på ön så der finns gott om historia här också. Efter museet seglade vi till Nisiros, som är en släckt vulkan som dock har ett nog så aktivt innanmäte. När vi traskade runt och frågade efter taxi eller hyrbil till kratern visade det sig att en hyrbil kostade 25€ och samma bil med Stafilides som guide vid ratten blev det 30. Inget svårt val. Vi blev visade en vacker bergsby som allt mer förvandlats till sommarstugeby för rika utlänningar. Där fanns också en flertusenårig bastu ovanför ett hål till en av vulkanens kratrar. Ett rum i klippan som året runt är 70 grader och med 100% luftfuktighet. Ett par stenbänkar fanns där inne för den som stod ut med värmen, fukten och svaveloset. Efter byn åkte vi neråt mot kratern och dess varma osande mitt. Rök och svavel kommer fortfarande upp ur en massa små hål i kratern. På dagarna när turistbåtarna kommer till ön är det 500-1000 människor där hela tiden. Nu var vi helt ensamma. En häftig upplevelse. När vi kom tillbaka till hamnen tände Stafilides upp för varmvattnet i duschen och en timme senare traskade vi dit för tvagning. Nisiros har inget färskvatten alls utan allt kommer från regnvatten eller den stora avsaltningsanläggningen som ligger på ön. Värt att tänka på när folk tycker att man tar mycket betalt för att få vatten till båtarna. Efter duschen hade Stafilides mamma ordnat en fantastisk middag till oss och vi fick äta Barracuda.
Urgammal bastu

Kratern från toppen
Stafilidis kör kaptenens bil Ingen har skött terrasseringarna de senaste 50-60 åren och om lika lång tid är de nästan helt borta tror Stafilides Nisis Yali till vänster och Kos som täcker hela horisonten
Hamnen

Grönsaksmannen kom ut på piren och satte ner sin våg och sålde oss en massa

Söndag seglade vi tidigt mot Symi. Det blev en härlig slör för gennaker. Symi liknar ett  månlandskap, en karg ogästvänlig ö med en av de mest charmerande byar jag sett. Vi fick omedelbart visat var vi skulle ligga och en räkning på 10€. Inget att klaga på här heller. Det blev en lång promenad på hamnens norra sida avslutat med ett besök på ett konstgalleri där det visade sig att bägge jungmän kände någon av galleristens bekanta. Liten värld. På kvällen gick vi till baren Eva för att se hockey. Det visade att ingen av Greklands 242 kanaler visade finalen men Fox Sport visade Stanley Cup så vi tittade på den och fick resultaten i VM av Daniel där hemma. Ren surrealism. Ägaren berättade att Eva var hans farmor och att hon var den första kvinnan på ön som bedrev egen verksamhet.



Långt efter midnatt kom vi med segerrus tillbaka till båten vilket gjorde att vi sov lite längre innan vi på måndagen tog stadens södra sida i besittning. Efter en tur på denna sida drog vi mot Rhodos. Till sist blåste det upp och vi hade en underbar kryss ända till vi blev omseglade av en 44-fotare. Kryssen var kvar men det underbara blåste bort för en stund. Väl i hamn på denna underbara ö var allt dock glömt. Om Rhodos återkommer jag till senare


Symi

Mandraki på Rhodos

Annons

2 tankar på “Dodekaneserna 2

  1. Tack, Michael, för dina reseberättelser och alla fina bilder!
    Ha en fortsatt bra resa och hälsa den nyblivna mormodern!
    Kram
    Christel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s