Dodekaneserna – en veckas grabbsegling. Del 1

Rhodos stad. Seglad distans 185 nm.   Totalt 468 nm

Håkan och Jerry mönstrade på i Pythagorion på Samos och så seglade vi tillsammans till Rhodos. Det blev en härlig tur men många skratt och flera intressanta möten. Det här blir ganska mycket text och bilder men man kan ju alltid ladda ner lite i taget. Jag har delat upp allt i två delar.

Pythagoras med sin transportör i hamnen

I tisdags hade vi bokat tankning 10.30. Hamnfogden sade åt oss att gå från kajen ut mot piren 10.25 så skulle han vänta där. Vi har vant oss vid Greek Time så vi räknade med lång väntan. Exakt 10.30 rullade tankbilen upp och vi fick 100 l diesel. Vi hade bara använt 40 så resten fick gå i dunkarna. Första gången exakt på klockan i Grekland men jag tror det beror på att färjan skulle komma

Efter tankning gick vi mestadels för motor i stiltje till Arki. Där låg en båt vid kajen och det visade sig vara Stig från Hammarö. Han visade sig vara otroligt trevlig och intressant och vi hade dessutom flera gemensamma bekanta så det blev både fika, middag och Metaxa tillsammans. Middagen på Nikos taverna blev den bästa på hela veckan. Jungmännen passade också på att bada i det fantastiskt rena vattnet.

Synapsen vid sidan av Seerag från Hammarö
Jungmännen badar Nikos minihamn Niko förklarar matsedeln Nikos by night
Ankringsplats på Arki

Efter en promenad på Arki seglade vi på onsdagen söderut mot Leros där både Håkan och jag ville besöka Artemis Boatyard. Vi ankrade upp utanför och lunchade medan vi tittade på hur de lyfte en båt ut vattnet. Därefter seglade vi mot Lakki som ligger längst in i en lång vik. Det är där man väntar på lyft om vädret inte är optimalt. Lakki var ingen riktig höjdarby. Ganska tråkig arkitektur men alla vi träffat som ligger med sina båtar där tycker att den är fantastisk. Vi får se i höst.

På torsdagen tog Håkan och jag en taxi till Artemis och i motsats av vad man ser från havet var det inre av ön väldigt grön och frodig. Artemis visade sig vara ett riktigt välfungerande och rent varv som dock ligger långt bort ifrån allt. Det är där vi ska ligga i vinter. Jag har en känsla av att det blir väldigt bra.
En noggrann man klipper träden i Lakki Mannen som ägde den här butiken visste exakt var slangen fanns som vi behövde till utombordaren.

Efter varvsinspektion seglade vi söderut mot Kalymnos stad som ligger vackert på sydsidan av ön med samma namn. När man kommer lite närmare ser man dock att många av husen är ganska förfallna.  I förhållande till hamnguiden har antalet gästplatser utökats väsentligt. Förutom att strosa runt på stan bör man som turist besöka någon svampdykare. Svampdykning på tvättsvamp var tidigare öns huvudinkomst. Nu har turismen tagit över. Tvättsvamparna finns på 50-80 m djup och dykarna trotsar allt förnuft och gör upp till tre dyk om dagen för att få ihop till sitt levebröd. Eftersom det är så farligt och man kan få betydligt billigare tvättsvamp från Egypten så är det logiskt nog en tynande sysselsättning. De bästa svamparna lär dock komma härifrån och även om de är dyrare än dem man hittar på turistgatorna på andra öar tyckte i alla jag det var värt att köpa en. Perfekt plats för vår båt på bryggan i Kalymnos

På kvällen och natten spelades det förstärkt bouzouki på barerna så att det var svårt att sova. Det var några sega grabbar som dagen därpå seglade till Kos. Här kan man ligga antingen i den gamla hamnen eller i marinan. Vi valde den gamla hamnen som visade sig vara betydligt billigare och dessutom skapligt tyst jämfört med Kalymnos. Vi blev mottagna av en marinero och fick mooringlina och ändå kostade det bara 22 €.

Mer om Kos och resten av seglingen i del 2.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s