Många graders rattande blev det.

Evdilos, Ikaria. Seglad distans 48 nm. Totalt 243 nm.

Turen till Ikaria gick i lätt motvind. Vi lade ut tidigt då den sydliga vinden skulle öka under dagen särskilt i sundet mellan Chios och turkiska Cesme. Patrullbåtar bevakade de smala passagen men någon båt måste ha genat gränsen för de blev uppkallade på VHF och fick förklarat att de begått en olaglig handling.

Evdilos är en behaglig by på Ikarias norra kust. Vi charmades i alla fall omedelbart. Hamnavgiften visade sig vara 0,5821917 € per meter. Inte konstigt att landet har byråkratiska problem. Det tog två personer nästan en halvtimme att räkna ut hur mycket jag skulle betala. Samtidigt berätta den kvinnliga hamnpolisen att hon åkt skidor för Grekland i Pyongyang och skulle till VM i Åre. nästa år.

I torsdags hyrde vi bil och körde runt på ön. Marie rattade då jag min vana trogen tappat mitt körkort. Det blev många graders rattande för någon raksträcka på över 50m hittade vi knappt. Två gånger passerade vi pass på över 600 m. Vyerna var hisnande vackra och detta är nog den vackraste ön vi hittills har besökt. Hela ön består mest av lösa sedimentblock, ravinerna är djupa och vägbyggena komplicerade. Den norra delen är den helt grön av lövskog, den södra mer brunt buskig. Vi passade på att bada på en härligt vit strand som passande döpts till Seychelles Beach även om det här var mest helt runda småsten.

Den södra delen av ön.Det var en bit ner till Seychelles Beach men det var det värt

Den lägsta bron vi kört under. Antennen skrapade emot.
Thermia med varma källor i hamnen. Bra mot i stort sett alla kända sjukdomar säger reklamen.Den norra delen av ön.
Här fick vi backe lite. Inte lätt för denna att komma runt hörnen.
Först såg det ut som ett rev men det måste ha varit militära ribbar.
Öns längsta raksträcka förevigad

På kvällen njöt vi åter solnedgången över Evdilos.

För Den som undrar över namnet på ön så finns det två förklaringar. De kanske mest sannolika är att det kommer från feniciskans ikor som betyder rik på fisk och fiskare finns det fortfarande gott om runt ön. Alternativet är att namnet har mytologiskt ursprung där Minos spärrade inne Daidalos och hans son Ikaros i labyrinten på Kreta. Daidalos tillverkade vingar av fjädrar och vax och tillsammans kunde de flyga därifrån. Daidalos klarade sig men Ikaros i sitt ungdomliga högmod flög för nära solen så att vaxet smälte och så damp han ner i havet utanför Ikaros. Daidalos hittade honom flytande där och begravde honom på ön. Rod Heikell som skrivit den grekiska hamnguiden erbjuder en tredje förklaring. Meltemin – den nordvästliga sommarvinden som alltid blåser så starkt runt ön blåste helt enkelt av honom fjädrarna så att han aldrig ens kom i närheten av solen.

En av årets tidiga meltemis är i antågande och så för vår del bär det av mot Samos och lite mindre vind

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s