Chios – En underbar stad full av ljud och oljud.

Chios stad. Seglad distans 9 nm. Totalt 195 nm

Det blev en kort men underbar slör i goda vindar mellan Oinousses och Chios stad. Vi hade tänkt att gå in på stadskajen men ville kolla in den ”förfallna” marinan först. Den är förfallen men det ligger en del båtar och långsides på kajen är det alldeles utmärk och betydligt lugnare än i stan. Detta är ytterligare ett exempel på EU-pengar som dunstade bort. Vi har sett det så många gånger. EU står för 80% och hela strukturen är klar. Sedan ska det lokalt in 20% och då är pengarna plötsligt borta. Allt som saknar här är el och vatten och någon som håller koll. Nu rostar det bara upp.

Så fort vi kommit i land plockade vi fram våra cyklar och begav oss till stan. Vid parken innanför stadsmuren ställde vi våra cyklar och letade till fots efter ett ställe som serverade pita gyros. Det tog inte så lång tid och vi fick de bästa vi smakat eller i alla fall på flera år. Tack Rie och Sten som introducerade oss för denna delikatess.

Chios är en fantastisk stad. Lika mycket folk som i Ljungby men lika mycket drag som i Köpenhamn. Folk ropar och skriker, bilar och mopeder kör hysteriskt runt och allt är otroligt vänligt. Detta är en härlig blandning mellan väst och Orienten. Gågatan var lång och välfylld med affärer och när vi tittat en del traskade vi ner till hamnen som är över 2 km lång och fylld av allt från militärbåtar till färjor och seglare. Tyst är det inte en sekund. Vi noterade att Rumänien hade ett stort skepp från Border Control med Frontex flaggor. Det verkar som om alla länder bidrar med att rädda liv i alla fall.

Efter att ha gjort staden cyklade vi till affären som ligger i närheten av marinan. En av de finaste och mest välsorterade mataffärer vi sett på resan.  Kvällen har vi suttit i båten och njutit av att det äntligen är medelhavsvärme här även när solen gått ner.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s