Kaos. Chios – en grym historia.

Det började bra. Av alla de platser som hävdas vara Homeros födelseplats är Chios den mest sannolika.

Även om den klassiska historian innehåller många fram- och motgångar och många härskarkonstellationer överskuggas de av den moderna historian. Efter att ha styrts av Genua ockuperade turkarna ön 1566 och höll den till 1912. Det grekiska frihetskriget startade 1821 och Chios hängde med på tåget 1822. Turkarna svarade med en hämnd som skakade hela västvärlden. Hela Chios stad raserades, 25000 mördades och 47000 togs som slavar. Endast ett fåtal undkom. Om detta målade Delacroix och Hugo skrev dikten om Chios barn i samlingen Les Orientales. Slakten öppnade västerlandets ögon för den grekiska kampen för frihet.

Just som ön började hämta sig igen raserades den återigen 1881 av en kraftig jordbävning. De äldsta husen som vi nu kan se kommer från slutet av 1800-talet.

Det är så svårt att föreställa sig att denna nu så vackra plats har varit ondskans skådeplats för inte så väldigt länge sedan. Det är så sällan den moderna historian överskuggar den antika bland dessa öar. Den alldeles moderna historian är minst lika makaber. För bara några år sedan kom hundratusentals flyktingar i gummibåtar över till dessa öar i gränslandet mot Turkiet. Av dessa ses absolut ingenting här i dag, då måste man bege sig betydligt längre norrut i Europa, exempelvis till landet norr om Bron.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s