Äntligen eller inte -eller jo ändå.

Skiathos. Seglad distans 28 nm. Totalt i år 28 nm

Så har vi då äntligen kommit iväg. Årets säsong började sent på grund av andra faktorer i livet.

Soluppgång norra Evia

I tisdags blev vi upphämtade på Atens flygplats av Stathis som arbetar som chaufför på Dimitrios varv. Nästan dagligen kör han dryga tre timmar till Aten, väntar på seglare och så dryga tre timmar tillbaka – helt utan stress. Vi var lite hungriga så han stannade oss vid sitt eget favoritfik utanför Chalkida. Helt rätt ställe. Stathis var en perfekt bekantskap på en ny seglarsäsong, lugn och säker körning. På Dimitrios varv stod båten klar för vårfix. Under vintern har hon fått ny bälg till drevet och samtidigt har motorn servats helt och tanken rensats. Även utombordaren har reparerats. Trodde vi. Nu var det vår tur att städa, bottenmåla och polera och ta hand om alla småsaker som slutat fungera under vintern.

Synapsen på Dimstef Marina där Marie målar drev

Under torsdagen tog vi bussen till Aidipsos för att förnya vårt DEKPA, det grekiska seglingstillståndet. Varje år hotar man med att chockhöja avgiften och ingen vet vad som gäller vilket kan göra det besvärligt. Förra året i Preveza tog det en förmiddag så vi rustade oss med tålamod. Efter fem minuter hos Coast Guard var stämpeln på plats och det kostade inget. Klart positivt. Nu kändes det som att våren kan börja.

Vi kunde inte låta bli att ta med den charmerande vänthallen på busstationen i Aidipsos.

I fredags gick vi så i vattnet och sedan har vi testat av alla system (trodde vi) och fortsatt klargöringen. Nu fattas bara lite småsaker men det tar vi efterhand.

Vid kaj i Orei medan vi trodde att båten var i perfekt skick
På höger sida ligger Sailing Holidays båtar och klargörs för en ny säsong

Dimitrios provkör vår dingemotor. Vår dinge är som en barnvagn för honom

Denna dagen började lite snett -och fortsatte så. In brottslarmet på affären vid hamnen gick igång kl sex och bara fortsatte. Det var omöjligt att sova vidare så vi kastade loss i stiltjen och gick österut. Efter en stund låg det en mutter i oljetråget. Jag trodde att det var en gammal efter man lossnat motorn men efter en stund flög bulten till generatorn ut. När vi skulle lägga till i Skiathos blåste det en del men det brukar inte vara ett problem. Nu drev båten och jag fick inte upp styrfart. Efter en stund – för sent – insåg jag att växel och gas slutat att fungera och att båten gick på tomgång bakåt. I lä låg en Oyster 82 och kaptenen var inte glad tills han insåg att vi var utan skuld i eländet. Vi drog oss framåt med ankaret men när vi kom fri av Oystern så drev vi sidlänges och fastnade i en annan kätting. Det slutade med att vi fick tillkalla dykare för att komma fri. För att detta skulle lyckas fick jag först fixa motorn där varvet glömt att sätta en saxpinne på gasvajern. Lite sur är jag.

Vårt plotterspår i hamnen på Skiathos

Saxpinnen man glömde. Dessutom hittade jag 10 skruvar och bultar som inte var åtdragna. Det verkar som någon blev avbruten och glömde att avsluta. Nu har en bricka kommit på plats också med det var det inte tid till där ute.

Efter allt detta lade vi till utan bekymmer och gick upp till vårt favoritgyrosställe och fick en väldigt försenad lunch. Resten av dagen har vi tagit det väldigt lugnt

Annons

1 tanke på “Äntligen eller inte -eller jo ändå.

  1. Hej Michael och Marie!

    En äventyrlig start på seglingen! Kul att ni är ute på havet igen. Man trodde ju att motormän var noggranna men jag har upplevt nästan samma sak med en fabriksny Hallberg Rassy som jag var med och seglade hem från Tyskland för många år sedan. (Rättsprocessen om momsen pågår visst fortfarande!). Här laddar vi för Valborg. Man har lovat hård vind och regn så vi får se om man kan tända bålet. Min tur till Medelhavet blev försenad av flera orsaker. Bl.a. pga min mor sjukdom men hon har repat sig bra och är hemma igen. Planerar i första hand en 4 veckors segling på Rivieran, sedan lyft och sedan en tur till hösten. Mycket stort tack för senast. Jag blev ju tyvärr tvungen att ge mig iväg men har förstått att både mat och dryck var utsökta.

    Hälsningar

    Håkan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s