Hemma i soffan

Orei, Evia  Seglad distans 27 nm. Totalt under hösten 438 nm. Så lite har vi nog aldrig seglat under en säsong.

Pehr tog en taxi till flyget tisdag morgon kl halv sex. 10 minuter senare kastade jag loss i den becksvarta natten. Det var så mörkt att jag absolut inte kunde se ön som ligger inne i hamnen. Tur man har en fungerande plotter. Först en bra bit väster om Skiathos började det ljusna. Sedan gick det fort och när solen bara varit uppe en timme var det redan varmt.

Vi tiotiden anlände jag till Orei och sen var det bara att börja fixa båt för att komma upp på land. De senaste dagarna hade även värmaren slutat att fungera så jag plockade isär bränsletillförseln och kunde konstatera att det var helt igenkorkat av dieselalger. Nu får Dimitrios rensa hela tanken i vinter. Det måste dessvärre göras regelbundet även med rikligt med tillsatser.

Sista kvällen i vattnet var det verkligen en spektakulär solnedgång

I torsdags gick jag så upp på land och de sista punkterna på min lista kunde bockas av. Dimstef Marina drivs av Dimitrios som är en otroligt trevlig man bara man kan komma över det att han aldrig svarar på mail. Han är noggrann med sitt arbete och omtyckt av alla seglare vi mött som varit här. Här lyfter man båten på en kärra som körs ut på sandbottnen i viken. Väl inne ställs båten på svetsade bockar.
Vagnen står redo vid strandkanten. Jag redo i vattnet Båten läggs på vaggan genom att vrida upp stöttorna under vattnet. Det gör Dimitrios fridykande. Hans simfötter sticker opp på vår babordssida. En kille står på vaggan och dirigerar fram båten. Två mellanstag upp till traktorn. Sen kör vi över vägen in till varvet. Då får bilarna vänta lite.

Uppallad med min hyrbil. Allt såg bra ut under vattenlinjen

På eftermiddagen var jag klar och min hyrbil hade anlänt så plötsligt var hela årets båtsäsong slut. Jag tog bergsvägen till Chalkida och checkade in på ett stort hotell där jag var helt ensam. Bergen på norrra Evia är underbara så här på hösten.
Otillgängliga bergstrakter och nästan inga människor En liten gård längs huvudvägen norrut som av och till bara är grusväg Uppe i bergen står snöpinnarna längs vägen. Här kommer 1-2 meter snö var vinter

Årets sista blick av Medelhavet vid Chalkida.

På fredagen kunde jag så ta den sista biten motorväg till flygplatsen där bilen hämtades upp i exakt rätt tid. Någon sittplats på flyget kunde jag dock inte bli lovad för det var fullbokat med barnfamiljer. Till sist hoppade dock några ungdomar av mot rejäl ersättning och jag kunde komma hem. Marie hämtade mig på flygplatsen och sen åkte vi direkt till en underbar viltafton i Helsingör men det är en helt annan historia.

Hamnpriserna under hösten. Ute i Sporaderna kostar det faktiskt pengar att ligga i hamnarna. I Orei tar man 5,5€, på Skiathos 6,5€ och på Skyros 13€. På sistnämnda är det dock fullservice med mooringlinor, tilläggshjälp, dusch, toa och bytesbibliotek. Alla andra platser var gratis.

En fin landgångsplanka fick vi låna på Skyros också

I morgon börjar jag arbeta igen och det ser jag verkligen fram emot. Tillräckligt länge ledig så vill man jobba.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s