En marmorklump i havet

Limeni, Thassos. Seglad distans 16 nm. Totalt 689 nm

Thassos är Greklands nordligaste ö. Det är en nästan klotrund marmorklump som sticker upp 1200 meter över havet. För inte så länge sedan var det en del av fastlandet men när isen smälte för sådär 10000 år sedan steg havsytan med 14 meter och Thassos blev en ö.

Marie i marmorbrottet i Aliki

Vi seglade hit direkt från munkarnas enklav på Athos och ankrade upp i Aliki på öns sydsida. Aliki är en härlig dubbelvik på var sin sida om en sandremsa ut mot en liten halvö. Det lilla halvön har något av världens finaste marmor (tillsammans med Poros och Carrara) och här har man brutit stenen i 5000 år. Sedan 700 f.kr. och 2500 framåt fanns det stora marmorbrottet vid vattnet så att det kunde skeppas vidare. Det är fascinerande att se hur man med hammare och kilar bröt upp dessa stora stenklumpar för att sedan med mycket raffinerade kranar lasta dem, inte på små båtar utan i vattnet mellan två båtar.
Marmor som man under årtusenden brutit ner till havsytan för att sedan lasta på båtar

Dagen efter vår ankomst skulle det börja regna framåt kvällen så vi tog oss till Limeni eller Thassos stad på öns norra sida. Här kunde vi ligga kvar under några regniga dagar och ändå se annat än båten. Vi backade vi in mot kajkanten mellan några charterbåtar för skeppad dagcharter. Alla andra som kom under dessa dagar lade sig långsides på piren. Vi lärde omedelbart känna Dimitris och Panos som seglade var sin Bavaria med daggäster. De hjälpte oss med att ordna vatten och diesel, två svåråtkomliga varor i denna hamn. Överallt i hamnen finns det el och vattenskåp, betalade av EU som en del i projektet att öka Greklands turistnäring. Någon budget för underhåll finns inte och i vår hamnguide från 2011 står det att skåpen ännu inte är inkopplade. Det är de inte 2017 och det finns ingen vi mött som längre tror att de kommer att kopplas in. Betalt för att ligga i hamnen är det heller ingen som vill ha. Fiskarna hade dock ett låst skåp med vatten och den fick vi hjälp med att använda.
Getter på en marmorklippa vid havet
Snygga och dyra men oanvändbara
Gamla hamnen från antiken

Under tre dagar regnade det i stort sett konstant. Ösregn förmiddagar och duggregn eftermiddagar. Vi hann dock se allt det som staden har av sevärdheter. En underbar amfiteater, ett helt stilla och bastant värdigt Akropolis dryga 300m över staden och ett fantastiskt arkeologiskt museum med välbevarade föremål från 5000f.kr och framåt. Förutom kultur hittade vi också det hittills bästa gyrosstället. Full House på gågatan. Vi åt där tre gånger. Det är märkligt att traska runt i denna stad där allt är lagt i vit marmor, gator, trottoarer och bara vanliga stenar för att hålla varuställen på gågatan på plats.
Resterna efter den antika agoranVitaste marmorn även på smågatornaAmfiteatern

Lerkärl från 5000 f.kr
Staty av Koufos från 700 f.kr
Limeni från Akropolis
Moderna marmorbrott i bakgrunden

I går, måndag hyrde vi en skraltig bil och tittade på resten av ön. Vi började med marknaden i Prinos, ett måste varje måndag både för turister och lokalbefolkning. Medan vi köper honung, olivolja och lokalt vin köper de lokala i stort sett allt de behöver från sängkläder till mat. Efter marknaden körde vi upp i bergen till byn Kastro. Fram till förra året var det vara en stenväg framkomlig endast med fyrhjulsdrift men nu har man (EU) byggt en ny asfalterad väg till denna by som finns med på kulturarvslistan. Från början ett fort men när det rasade har man använt stenen till en liten stenby högt uppe på toppen. Ett märkligt kargt ställe.


I Kastro gör man en speciell yogurt på getmjölk

På öns sydsida tittade vi på det stora klostret Archangelo men det mesta visade sig stängt för vanliga dödliga. I stället lade vi märke till att i stort sett hela öns sydsida har brunnit. Det visade sig att en mycket ovanlig åskstorm härjade i september i fjol, 2016. Efter tre månaders torka kom en åska helt utan regn och 12 åsknedslag satte naturen i brand. Förödande men med tiden växer det väl upp igen. Överallt mellan ytlagret skymtar man den vita marmorn och på de stora moderna marmorbrott som finns på öns nordsida ser det bokstavligt talat ut som om man endast börjat skrapa lite på ytan.

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s